Flera verk av konstnärer som är kända för den svenska publiken finns representerade på den Moderna auktionen den 5 december. En av dem är  Le Corbusier, mannen som ville riva Gamla Stan för att göra plats för en ultramodern stadsdel med gigantiska lamellhus.

Från den berömde danske arkitekten Jørn Utzon samling kommer två unika emaljmålningar av den självlärde Schweiz-franske arkitekten och konstnären Le Corbusier som anses vara en av modernismens främste teoretiker och stilskapare. Den ena är signerad och dubbeldaterad L-C Chandigarh dec. 54–10. mai 58.

Jørn Utzon är arkitekten bakom en av världens mest berömda byggnader, operahuset i Sydney som invigdes hösten 1973. För ett par år sedan sålde det danska auktionshuset en unik gobeläng av Le Corbusier som ursprungligen var tänkt att hänga i det arkitektonisk mästerverket. Slutpriset landade då på 3,2 miljoner svenska kronor, och köpare var Sydneys operahus som genom donationer kunde förvärva tapeten.

Här kan du läsa om den spektakulära försäljningen av tapeten!

Förutom verk av exemplevis Emil Nolde och Tamara De Lempicka finns en gouache målad av Fernand Léger. Gouachen, “Fleur - Projet pour la couverture de 'Cahier d'Art'”, är målad på papper 1952-54.

Målningen är en studie för det litografiska omlaget  till “Cahiers d'Art 1954 II”. Proveniensen, som är viktig när det kommer till Fernand Légers verk är; Galerie Arditti, 15 Rue de Miromesnil, Paris, därefter har den funnits i en privat samling i Danmark innan den köptes av den nuvarande ägarans far. 20 maj 1966. Målningen ingår i den uppdaterade “Répertoire des oeuvres sur papier de Fernand Léger” av Mme Irus Hansma. Certificate No. 190/10/2017 från auktoriteten Mme Irus Hansma medföljer.

Bland den moderna designen återfinns en av världens främsta och mesta stolmakare Hans J Wegner. med flera ikoniska stolsmodeller. Den världsberömde formgivarens “Cowhorn Chair” formgiven 1952 visades första gången samma år på Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition på Designmuseum i Danmark. Modellen är ett fantastiskt exempel på hans briljanta design som kommit att, i mångt och mycket, identifiera begreppet "Scandinavian Design". De sex stolarna är tillverkade cirka 1968 av Johannes Hansen.

Även skrivbordet och stolen av Ejner Larsen och Aksel Bender Madsen förväntas dra den designintresserade publikens intresse. Det ovanliga setet bestående av ett fristående skrivbord tillverkat i det numera starkt utrotningshotade träslaget Wengé säljs tillsammans med karmstolen "Metropolitan". Möblerna tillverkades på tidigt 1960-tal och anses vara två av de främsta föremål av arkitekterna Ejner Larsen, Aksel Bender Madsen och möbelsnickaren Willy Beck. Utropet är 300 000 - 400 000 danska kronor.

Bland de mer klassiska föremålen finns en underbar panoramabild över Forum Romanum i Rom. Nyss hemkommen från den eviga staden kan jag konstatera hur fantastiskt det måste ha varit när Europas konstnärer samlades i den historiska stadens ruiner innan bilar kryssade mellan de arkitektoniska mästerverken, och avgaser klädde fasaderna. Målningens utsikt innehåller byggnader som Saint Lucakyrkan, Martinakyrkan, Septimius Severus triumfbåge samt de kvarvarande kolonnerna av Vespasianustemplet.

Den österrikiske konstnären Carl Reichert växte upp i en konstnärsfamilj och studerade på konstakademin i Graz. Mellan åren 1867-69 var han bosatt i Rom, på Piazza Barberini där han arbetade med den berömde landskapsmålaren Anton Romako. Reicherts Rommotiv blev populära bland de förmögna turisterna som redan då besökte staden. Målningen har bland annat hängt i Mr Kingsleys samling samt i en privat samling i Montreal. Utropet är 600 000 - 800 000 danska kronor.

Dyrast på höstas avslutande kvalitetsauktion är två målningar av Christoffer Wilhelm Eckersberg.

Eckersberg kallas ofta "den danska målarkonstens fader". Efter framgångsrika studier på Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn ägnade han sig till en början åt porträttmåleri och att måla bibliska motiv. En olycklig kärlekshistoria fick den unge konstnären att resa utomlands med Paris som första uppehåll, där han gick som elev åt Jacques-Louis David. Han lärde sig måla det senaste franska samtida måleriet, innan han begav sig till Italien och Rom.

Av de två målningarna hos Bruun Rasmussen är min personliga favorit “Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer” från 1845. Den lilla oljemålningen är en riktig pärla, som finns med i Emil Hannover, A Catalogue Raisonné of the Works of C. W. Eckersberg med nummer 585. Konstnären fryser tiden genom en ögonblicksbild där allt rör sig mot något utanför bilden, samtidigt som allt står stilla. Sällan har man så gärna velat följa handlingen och konstnären i hans näst intill filmiska berättelse, för att få se vart alla människor i rörelse är på väg. Den rumsliga kompositionen påminner starkt om interiörscenerna i de holländska interiörscenerna som målades på 15-1600-talet, samtidigt som det finns något mycket samtida över sig. Utropet är 2-3 miljoner danska kronor.

Hela katalogen hittar du här!