Bruun Rasmussen grundades år 1948 och firar således sitt 70-årsjubileum som ett av Skandinaviens ledande auktionshus med över 100 000 utrop varje år.

Vid sidan av online- och slagauktioner introducerar Bruun Rasmussen ett helt nytt auktionskoncept som går under namnet Direct Auction. Direktauktionerna hålls online och föremålen värderas och beskrivs av auktionshusets experter i vanlig ordning. Skillnaden är att säljaren själv fotograferar sitt objekt vilket sedan listas hos Bruun Rasmussen. Efter försäljningen skickar säljaren föremålet direkt till dess nya ägare. Ett led i försäljningen har alltså plockats bort.

883-8 883-8

Det nya konceptet lär visa sig framgångsfullt eftersom det både underlättar för säljaren, som slipper frakta sina föremål till Bruun Rasmussens lokaler och dessutom blir avgifterna lägre för försäljningens bägge parter.

Men nu åter till den stundande, klassiska slagauktionen och dess enastående utrop. Här är några höjdpunkter som inte är att missa!

Bland de svenska namnen på auktionen återfinns nationalikonen Carl Larsson med akvarellen Rokokoidyll. Verket målades år 1884, under en period då Larsson levde och målade i Frankrike. Efter att ha misslyckats med att nå ut med sin konst i Paris och blivit refuserad på Salongen lämnade Larsson huvudstaden för den franska landsbygden. Han slog sig ner i Grez-sur-Loing där han träffade sin fru Karin för första gången. Rokokoidyll vittnar om ett vilsamt lugn, vilket Larsson själv kan ha upplevt efter sin tid i Paris.

Dessutom auktionerar Bruun Rasmussen ut ett verk signerat en av Sveriges allra mest berömda skulptörer, nämligen Carl Milles. Solglitter, Najad på Delfin gjöts för första gången mellan år 1917-1918.

På den andra sidan sundet finns givetvis egna nationalikoner representerade. Vilhelm Hammershøis porträtt av systern Anna är ett typexempel på konstnärens karaktäristiska porträtt med subjektets rygg eller nacke vänt mot betraktaren. Hammershøi håller idag rekordet för en dansk konstnär på auktion med verket Ida læser et brev som såldes för 15,7 miljoner danska kronor hos Sotheby’s 2012.

En annan självklar dansk stjärna på en auktion som denna är P.S. Krøyer, som här finns representerad med bland annat ett porträttet av frun Marie. Det var under parets smekmånad, vilken tog dem till Florens, Rom, Capri och Neapel som Marie blev svårt sjuk och under en längre period hade P.S. Krøyer inte tid till att måla. När paret till slut kom till Amalfi började Marie tillfriskna och porträttet här ovan skapades.

Auktionen bjuder även på verk av internationella storheter som Willem de Kooning. Bruun Rasmussen auktionerar ut ett av målarens, tillika skulptörens sällsamma verk i olja och kol från 1970-talet.

En av auktionens mest spännande pjäser är utan tvekan flygeln PH Grand Piano av Poul Henningsen. I Sverige är Henningsen främst känd för sina armaturer med ett system av skärmar vilka bidrog till ett mjuk, stillsamt ljus. Flygeln, som är tillverkad i metall, läder och plexiglas år 1931 rönte stor uppmärksamhet  – Henningsen hade ritat flygeln på uppdrag av en kund som eftersökte ett liggande piano som kombinerade funktion och modern design. Exemplar av flygeln går att se på flera museer runt om i världen, däribland Metropolitan Museum i New York. Dessutom sägs det att den finska formgivaren tillika arkitekten Alvar Aalto placerade ett exemplar av den uppskattade flygeln i Villa Mairea, ett hus han ritade år 1939.

Förutom flygeln kommer Bruun Rasmussen auktionera ut flera av Henningsens kända PH-lampor.

Bland den belysning som kommer att säljas återfinns dessutom ett par väggarmaturer signerade Aage Herløw från 1900-talets mitt. Lamporna är tillverkade i mässing med tolv ljuspunkter vardera och skulle ljusa upp vilket hem som helst.

En annan formgivare som är känd för sina lampdesigner är Greta Magnusson Grossman  som föddes i Helsingborg år 1906. Men den här gången rör det sig inte om hennes Grasshopper. Efter att ha avslutat sina studier vid Högre konstindustriella skolan startade hon sin inredningsfirma Studio år 1933. Magnusson Grossman hängav sig åt en futuristisk funktionalism, som fick mer uppmärksamhet internationellt än i Sverige. År 1939 gifte hon sig med musikern Billy Grossman och flyttade till Kalifornien. Det skulle dröja till omkring sekelskiftet år 2000 innan Magnusson Grossmans formgivningar uppmärksammades i Sverige. Den schäslong som nu auktioneras ut ritades under 1940- eller 50-talet innan formgivaren flyttade till USA.

Tillsammans med Arne Jacobsen, Hans J. Wegner och Finn Juhl är Kaare Klint en av Danmarks mest uppskattade formgivare. Klint arbetade gärna och ofta i skinn och trä, där de naturliga materialen fick stå i fokus. Bruun Rasmussen auktionerar ut flera av Klints arbeten som två exemplar av fåtöljen Mix. Mix formgavs år 1937 i samarbete med den danske arkitekten Edvard Kindt-Larsen, men just dessa exemplar är tillverkade betydligt senare.

Självklart finns det även klockor och smycken av högsta kvalitet på auktionen. Något av det mest enastående vi har sett är det diademet som var en gåva från Tsaren Nikolai II till drottning Alexandrine. Diademet, som är prytt med åtta ovalslipade safirer och ett stort antal slipade diamanter gjordes i St. Petersburg år 1897–98 av hovjuveleraren C. E. Bolin - grundaren till vad som skulle komma att bli W.A. Bolin 1912.

Bland klockorna hittar vi en Rolex Dato-Compax Chronograph "Jean-Claude Killy". Ref. 4767/0. Modellen som fått sitt namn efter skidåkaren, OS-medaljören och VM-stjärnan Jean-Claude Killy, har ett utropspris på hela en miljon danska kronor. Det sägs att alpinmästaren var så snabb och smidig på skidorna att han regelbundet tittade på sitt Rolexur när han i rusande fart for ner för backarna.

Bruun Rasmussens auktion äger rum mellan den 27 november och 6 december. Här kan du se hela katalogen!