Bruun Rasmussen säljer 2 500 år gammalt mynt

Det sicilianska myntet från 455 - 422 år före Kristus är en riktig raritet. Myntet som ropas ut för 200 000 danska kronor är bara ett av flera toppnummer när danska auktionshuset Bruun Rasmussen har specialauktion för mynt den 7 november.

bruun
bruun

De två på förhand mest uppseendeväckande mynten är två ytterst sällsynta sicilianska Tetradrachmer från antika Grekland som förväntas inbringa en smärre förmögenhet hos Bruun Rasmussen. Myntauktionen som går av stapeln den 7 november bjuder på flera samlarföremål av världsklass. Band annat innehåller auktionen även en kinesiskt 50 Tael som väger närmare två kilo samt 10 Ducater från 1934.

Mynten från antiken, är två grekiska Tetradrachmer, det ena med Apollo och ett lejon och det andra med Zeus örn och Poseidons krabba. Båda är i väldigt bra skick och av naturlig förklaring mycket ovanliga på marknaden.

Det grekiska väldet omfattade större delen av Medelhavet på den tiden, vilket inkluderade både Leontinoi och Akragas på Sicilien där mynten tillverkades 455-422 före Kristus födelse respektive 460 år före Kristus födelse. Myntet från Leontini visar ett elegant porträtt föreställande ljuset och konsternas gud Apollo och på den andra sidan ett mäktigt rytande lejon.

Myntet från Akragas, vilket var en av de mest välmående, tätbefolkade och vackraste städerna i antika Grekland, pryds av Zeus örn på den ena sidan och en krabba från Poseidons rike på den motsatta sidan.

Auktionen innehåller även flera internationellt intressanta mynt, såsom en serie med tjeckiska dukater från 1934, ryska rubel från 1913 samt första delen av Sven Erik Dettmars senare samling av "countermarked coins", vilket betyder att mynten har någon ytterligare märke eller symbol på sig än vad som var ursprungligt tänkt.

Här hittar du hela katalogen med mynt från Bruun Rasmussen!