- De bjöd inte mest men ­deras profil är bra för företaget. För Lundin balanserar oljekällor och oljemålningar varandra på ett utmärkt sätt då de senare aldrig ­sinar, skämtade Karl Gustafsson till SvD när familjen Lundin köpte anrika Bukowskis för 305 miljoner kronor 2007, efter en tuff budduell med andra intressenter. Då omsatte auktionsfirman 620 miljoner kronor med 65 anställda.

Nio år och fem vd:ar senare omsätter bolaget 729 miljoner och har 160 anställda fördelat på verksamheter i Malmö, Göteborg, Stockholm och Finland.

I fjol tappade bolaget 70 miljoner i omsättning mot 2015. Förlusten kan till stor del förklaras av stora engångskostnader och investeringar i samband med nedläggning av Bukowskis i Norrköping, omfattande renoveringar av visningslokalerna i Berzelii Park samt kostnader i och med VD-byte och övriga personalkostnader.

Det har skrivits om personflykt från Bukowskis och senast härom veckan fick sju anställda inom kundtjänst och marknadsföring lämna bolaget, men Bukowskis vd, Louise Arén säger sig ha för avsikt att behålla den nuvarande personalstyrkan och samtidigt leverera vinst till Bukowskis ägare i slutet på året.

Auktionsbranschens omställningen till online har visat sig vara betydligt mer personalkrävande än vad de flesta kunde förutspå. När Lundin köpte Bukowskis hade företaget 65 anställda, nu rymmer koncerner drygt 160 anställda.

Samtidigt har auktionsbranschen utvecklats enormt de senaste tio åren. Idag hanterar Bukowskis hundratusentals objekt om året och i erbjudandet till kunderna inkluderas både slagauktion, onlineauktion, private sale och exhibition sale.

Men trots två rekordtunga förlustår efter varandra ser Bukowskis vd sedan i september, Louise Arén, ljust på framtiden.

Året har börjat starkare än på länge. De första fem månaderna har man lyckats öka omsättningen med 10% jämfört med samma period förra året. På kvalitetsauktionerna har man hittills i år klubbat iväg de fem dyraste verken i Norden framför ögonen på konkurrenterna. Dessutom var snittpriset på den klassiska avslutande auktionen högre än någonsin, 541 306 kronor för sålda föremål på fine art-auktionerna.

Det samlade slutpriset på klubbauktionerna har varit dryga 161 miljoner konor, vilket är 20 miljoner kronor mer än förra året.

Men för att kunna växa och utveckla verksamheten i den takt man avser behöver lönsamheten öka. Det är en ständig utmaning i en bransch med små marginaler.

- Jag är stolt över vad vi har lyckats åstadkomma hittills under 2017, avslutar Louise Arén som är vd för Nordens ledande auktionshus tillika ett av världens mest progressiva auktionshus online till Dagens Industri.