När Johanna Fock och Malin Sveholm började med Bukowskis vintageauktioner för tre år sedan så gav man sig ut på tidigare okänt vatten. Second hand hade just bytt namn till vintage och ompaketerats till en ny trend i världens stora metropoler som London och New York. Nya affärer med särskilt utvalda begagnade märkesplagg ploppade upp som svampar runt om i Stockholm, och trendfaktorn var hög hos den yngre publiken. Johanna och Malin såg möjligheten att göra vintage till en naturlig dörröppnare för den yngre publiken att upptäcka tjusningen med auktioner. När tre år har gått och fyra auktioner passerat presenterar man den största vintageauktion någonsin i Sverige. Med en omsättning på 1,2 milj kr vintage och smycken för 5 milj kr, så kan vi konstatera att trenden är här för att stanna.

Bland de främsta föremålen som presenteras finns ett antal klassiska Louis Vuittonväskor och koffertar tillsammans med klänningar av Yves Saint Laurent. Just den här monogrammönstrade kofferten i canvas med läderskodda kanter och träribbor från början av seklet 1900 bär en etikett med texten "1 Rue Scribe PARIS Louis Vuitton 149 NEW BOND ST. LONDON". Utrop är 20-25 000 kr, men det skulle förvåna mig om den inte kostar mer när klubban väl fallit.

Som en del av auktionen säljs även Sveriges ledande couture-designer Lars Wallins imponerande modeskapelser som nyligen visats på utställningen Fashion Stories på Waldemarsudde. Totalt rör det sig om 12 klänningar  och blusar som Lars Wallins sytt. Kreationerna har ett utropsspann mellan 3 000 och 30 000 kr.

Här är några smakprov från Sveriges största vintageauktion någonsin som äger rum 4 oktober, med visning mellan 28 september-3 oktober. Redan nu kan ni se katalogen på Barnebys.com:

En riktigt snygg jacka från Chanel som lika väl kan användas som skjorta i svart och beige siden ropas ut för 3-3 500 kr.

Auktions innehåller flera sidenscarfs från det välkända franska modehuset Hermès. Just den här är inköpt 1961 och märkt "HERMÈS-PARIS" samt signerad Caty. Utrop: 1 500-2 000 kr.

Även denna väska i mörkbrunt kalvskinn, model "JPG Shoulder Birkin 42 Taurillon Clémence", kommer från modehuset Hermès. Utrop 35-40 000 kr.

Detta estetiska konsthantverk är lika mycket en skulptur som en hoppsadel i naturfärgat läder från Hermès med märkta sadelknappar "HERMES PARIS". Utropspris är 12-15 000 kr.

 

Taggar