I fredags släpptes Bukowskis Moderna katalog på nätet. Ett av paradnumren är den internationellt hyllade konstnären Fernard Léger. Konstnären räknas till en av kubismens stora namn, även om hans måleri väsentligt skiljer sig från kubismens pionjärer Georges Braque och Pablo Picasso. Med fascination för industrialismens ångande maskiner, hårda metalliska byggnadsställningar och rörformade skorstenar fångar han en relativt ny värld i sitt färgstarka måleri. En mekanikens och formernas poet.

I akvarellen Le remorqueur har Léger tagit med sig sina färger och sitt formspråk från Seine. Konstnären har valt att i förgrunden måla en en bogserbåt som en symbol för sin samtid, omgivna av byggnader, människor och en hund som betraktar skådespelet. På målningens vänstra sida mjukas bilden upp av ett landskap. I den här versionen är landskapet inte utmålat i färg då målningen är en skiss till den betydligt större målningen som hänger på Musée de Grenoble.

Istället för att återge sina motiv som de ser ut bygger Léger upp kompositioner fulla av former och färger för att bygga en ny geometrisk ordning. Täta kompositioner som balanseras av volymerna i och mellan formerna.

Målningen köptes av den konstintresserade och samlande balettchefen Rolf de Maré. Besöker man Dansmuseet, kan man se en fantastisk uppsättning med figurer och bakgrundsdekor av Fernand Léger, från uppsättningen La Création du Monde från 1920-talet.

Målningen har ett utrop på 3,5 - 4 miljoner kronor och säljs på Bukowskis Moderna 25 april.

 

Taggar