Bukowskis Moderna bjuder på en sober visning med internationell touch, även om konstens höjdpunkter mestadels kretsar kring svenska konstnärer.

Ett av de absoluta mästerverken är Hilding Linnqvists "Fågeltorget i Chinon" från 1921.

Man kan inte låta bli att fascineras av konstnärens rika komposition av det livfulla torget i den medeltida lilla franska byn. Målningens titel berättar om marknadens tema för dagen, skapad i en för mig odefinierbar "ism". Linnqvist blandar fulländat tecknande med Breughels täta och detaljerade renässansmåleri och den svenska naivismen i en intensiv skildring som saknar motstycke, sånär som Moderna Museets "Torgbild" från samma år och stad. Målningen som senast såldes 1975, även då på Bukowskis, till nuvarande samlare har varit utställd på flertal betydande utställningar över Hilding Linnqvists konstnärskap sedan 1920-talet. Det här är en avgörande bild i svensk konsthistoria som är väl värd sitt utrop på 2,5-3 miljoner kronor.

Målning nummer två på min önskelista är GAN:s målning "Matroser i Gröna Lund II (Sjömän i Gröna Lunds tivoli II)" från 1918. En imponerande målning både till storlek och intensitet. Målningen som kan ses som dokumentär från Stockholms tivoli och den mytomspunna plats som samlade både tillfälliga sjömän och matroser men även medborgarnas ytterligheter och människor från alla samhällsklasser.

Mycket talar för nytt rekordpris för GAN. Utrop är 5-7 miljoner kronor. Tidigare auktionsrekord för konstnären slogs 2011 då Roddexercis (Rodd) såldes för 7,6 miljoner kronor. Även den på Bukowskis. Här hittar du samtliga målningar av Gösta Adrian Nilsson på auktionen!

Två målningar som kan överraska rejält är Björn Trägårdhs "Hus i helsike", som är målad 1927 vilket var ett år innan han började arbeta för Estrid Ericsson och firma Svenskt Tenn. Det

Ytterligare en aha-upplevelse får man när man står framför Per Olof Ultvedt "Collage" från 1957. Modernt, samtida och tidlöst på en och samma gång. Ultvedt är ett av de konstnärsnamn som kommer ta allt mer plats i det som skrivs om den svenska konsthistorien i framtiden.

På check-listan står även Bram Borgats "Analogie" och Pär Siegårds kubistiska blomsterstilleben.

Den andra målningen som ska bli spännande att följa är "Tre kvinnor" av den indiska konstnären B Prahba. Det är en ovanligt stor målning av konstnären vars verk brukar kosta betydligt mer än utropet(200 000 kronor) på den internationella konstmarknaden. Med tanke på den konsthausse som äger rum för indisk konst just nu, så tror jag det mer handlar om att Bukowskis måste nå indiska köparna än konstverket i sig. Målningen är inköpt direkt av konstnären i Bombay 1978. Här kan du se tidigare slutpriser för konstnären!

Ett musealt verk är utan tvekan Marie Vassilieffs två dockor från början av 1920-talet föreställande konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Dockorna kunde lika gärna vara samtida och vara signerade Nathalie Djurberg, men är alltså tillverkade för knappt hundra år sedan av Marie Vassilieff som var en av de första ryska konstnärerna som bosatte sig i Paris i början av seklet 1900. Som grundare av Académie Russe blev hon en central figur i i det kontroversiella och modiga konstliv som utspelade sig i Paris, konstens huvudstad för tiden. 

Museal karaktär har även Knut Fjaestads bord, eller möjligen mycket generösa pall, i svensk furu. Bordet som följer trädets form är skuren och skulpterad i ett stycke ur en trädstam. Även om jag snarare tror att det är en inredare som i slutändan lägger vantarna på möbeln, direkt eller via svensk "antik"-handel.

Auktionen innehåller flera stora vackra moderna mattor. På grund av det enorma intresset för svensk textilkonst och då framför allt Märta Måås Fjetterström så har priserna exploderat de senaste åren. Dyrast, och en av de mest fulländade textila mästerverken på auktionen är "Kullager, röd" komponerad 1945 av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström. Sannolikt är mattan unik i sitt mönster och sin storlek varför utropet landat på 400-450 000 kronor.

Möbelsidan fortsätter att domineras av Axel Einar Hjorth och Josef Frank, som allt mer framstår som två av Sveriges starkaste kort inom möbelformgivning jämte Georg Haupt och Gottlieb Iwersson. Även prisnivåerna för 1900-tals formgivarnas främsta alster börjar komma ikapp 1700-talets mästare.

 

 

Här hittar du hela Bukowskis Moderna katalog!