Igår öppnade visningen för Bukowskis Contemporary auktion. Det var ett färgstarkt första intryck. Två stora verk från Bjarne Melgaard fångade det första ögonkastet(ett tredje verk prydde väggen i nästliggande rum).

På höger sida om dörren, Jockum Nordströms collage ”Dödsskogen”. Det följdes av välfyllda väggar med popkonst av Andy Warhol, skisser av Christo, svensk fotokonst (från bland annat Christer Strömholm och Anders Petersen) liksom Karin ”Mamma” Anderssons figurativa målningar med koppling till det norrländska landskapet för att nämna lite av det som kommer att klubbas om en knapp vecka.

Elin Andersson, Nina Philipson och Jonas Kleerup såg till att höja stämningen. Det var snyggt hängt med skarpa kontraster, som Andres Serranos fotografi ”Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)” föreställande en åldrad kvinnas fårade, oregelbundna ansikte, med Mattias Hochs ”Paris #25”, placerat ovanför. Det rena, grafiska uttrycket i den väcker helt andra tankar - även ifall en koppling mellan det strikta uttrycket i just nämnda bild och titeln i den föregående bilden, "Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)" inte är helt omöjlig att spinna vidare på. En annan konstrast utgjordes av en Damien Hirsts dödsskalle i en monter inom räckhåll för Peter Fries närmast kontemplativa landskap.

Paradverket den här gången är Richard Avedons fotografi ”Dovima with elephants” från 1955, troligtvis ett av världens mest berömda modefotografier. Dovima var Avedons favoritmodell och han ansåg henne vara en av de sista skönheterna som besatt den där speciella aristokratiska elegansen. Avedon hade nog rätt, för idag karaktäriseras fotot i modemagasinen av en helt annan typ av skönhet, mindre fokus på det sofistikerade och mer fokus på sex eller kanske ännu mer en slags skönhet som ifrågasätter vad skönhet egentligen är. Utropspriset för ett stycke aristokratisk elegans: 2 500 000-3 000 000.

Inbitna designfantaster får sitt lystmäte mättat av designmöbler som

Poul Kjaerholmstolar, sideboard med skiva av carrarramarmor från Florence Knoll

och Verner Panthons vita plaststolar från sjuttiotalet.

Visning:  10-15 november 2011

Auktion: 16 november 2011

Taggar