Den franska drottningen Marie-Antoinettes älskare och trognaste vän, son till två av Sveriges rikaste damer och herrar, sedermera lynchad till döds av en folkhop i Gamla stan. Axel von Fersen är, klädd i siden, Sveriges största äventyrare. Han föddes in i en epok och var med om dess sista, storslagna ögonblick.

Fotograf: Jens Mohr, Livrustkammaren Fotograf: Jens Mohr, Livrustkammaren

Vid 14 år var Axel redan en distingerad herre, då han reste ut på sin grand tour. Han presenterades för alla de viktiga hoven. Skillnaden mellan honom och de andra unga adelsmännen som gjorde en liknande resa var att han kom att spela en mycket speciell roll i världshistorien. Hans dagbok vittnar om en förväntansfull yngling.

Axel von Fersen som tonåring målad Axel von Fersen som tonåring målad

”Nu är det supéer och fester varje kväll. Ibland är vi församlade utan att de tänder ljuset” skriver Axel, som 1773 kommit fram till Paris. Där träffar han en okänd fröken på en bal: ”Kronprinsessan talade länge med mig, utan att jag visste vem hon var.”

Vid en annan fest möter Axel och hans vän en kvinna med en slöja över ansiktet. ”Sen lät hon oss kyssa henne så mycket vi ville.”

Den franska drottningen Maria Antionette Den franska drottningen Maria Antionette

Några år senare är Axel åter i Paris. Han skriver i ett brev hem till fadern i palatset i Kungsträdgården: ”Drottningen har haft godheten att ofta fråga efter mig.” Marie-Antoinette har nu blivit drottning, och de har mötts flera gånger. Vid ett av hennes spelpartier som hon brukar anordna om söndagarna, har hon frågat varför han inte brukar ”dyka upp”, som han själv uttrycker det. ”Då någon hade berättat för henne om min nya uniform, uttryckte hon sin livliga önskan att få se mig i den.” På tisdagen efter åker han till henne och visar upp sig i uniformen.

Att åtminstone drottningen nu blir förälskad, bekräftas redan där och då av den svenska ambassadören i Paris i ett brev till Gustav III. ”Unge greve Fersen har varit så väl sedd av drottningen, att detta har givit upphov till mycket skvaller. Hon har fattat tycke för honom.” Ambassadören skriver att han själv sett alltför tydliga tecken på det, för att kunna tvivla. ”Drottningen kunde inte ta sina ögon ifrån honom de sista dagarna, och då hon såg på honom, fylldes de av tårar.” De sista dagarna?

Maria Antionette vid harpan Maria Antionette vid harpan

Det var de sista dagarna innan de skulle skiljas åt, för Axel var på väg ut i det Nordamerikanska frihetskriget. Där blev han tolk mellan General Washington och Rochambeau, i sig ett äventyr. När han kommer tillbaka – det har då gått tre år – beger han sig till Petit Trianon, Marie-Antoinettes privata lilla lustslott, där drottningen sitter och spelar harpa omgiven av en skara gäster. När hon ser honom komma in, slutar hon spela och ropar: ”Åh! Det är ju en gammal bekant.”

Caroline Donath. Fotograf: Ida Knudsen Caroline Donath. Fotograf: Ida Knudsen

Caroline Donath är skådespelare och skapare av ”Axel von Fersens charmkurs” som spelas den 11:e juni på Kristinehovs Malmgård vid Hornstull i Stockholm. Charmkursen har under våren gått för utsålda hus på Livrustkammaren och framförs nu som extraföreställningar på Kristinehov.

Här kan du läsa mer om föreställningen samt köpa biljetter!