Genom åren har flera världsberömda konstnärer skapat numera ikoniska verk där de använt Coca-Colas logga, flaskor och burkar som motiv. Framförallt har Andy Warhols användning av drycken som motiv gjort avtryck i konsthistorien, men redan 1943 hade Salvador Dalí med en colaflaska i sitt verk ”Poetry in America”.

October-2014-pictures-003 October-2014-pictures-003

Under 1930-talet täckte Coca-Colas reklamannonser National Geographics baksida sju månader per år, bland annat i december med Haddon Sundbloms illustrationer av jultomten som dricker den söta läsken. Sundbloms verk har sedermera blivit några av de mest populära reklambilderna från Coca-Cola att samla och rama in.

Idag är marknaden för samlarsaker från Coca-Cola stor och gamla reklamprylar är hett eftertraktade. De säger inte bara något om hur reklam påverkar oss och hur den har utvecklats genom åren, utan ger också ett uttryck för vår samtid. Exempelvis berättar reklamerna om vilken syn vi haft på kvinnor, barn och olika hudfärger under olika årtionden.

Ovanlig reklamdocka för Coca Cola-reklam, Frankrike, 1960-tal. Utropspris: 740 kronor.

Reklamskylt i kartong från 1958, Nederländerna. Utropspris: 740 kronor.

Att samla gammal Coca-Colamemorabilia är populärt och kan vara ganska tacksamt. Genom åren har man tillverkat både lampor, klockor, brickor, godisautomater, glasögon, tallrikar, möbler och till och med tapeter som burit företagets välkända logotyp. Det finns samlarsaker som tillverkades så tidigt som under 1880-talet, då Coca-Cola först lanserades.

Och visst är många av Coca-Colas reklamer dekorativa!

Här är några samlarsaker som finns på auktion just nu - perfekta julklappar för colaälskaren:

Reklamskylt, metall, 1970-tal. Utropspris: 740 kronor.

Sparbössa i gjutjärn, "Sprite Boy", mitten av 1900-talet. Utropspris: 740 kronor.

Kalender från 1957, original. Utropspris: 980 kronor.

Gammal träback från Coca-Cola, 1950-tal. Utropspris: 780 kronor.

 

Alla föremål i artikeln finns med i Catawikis "Coca Cola Advertising Sign Auction", som avslutas den 11 december klockan 20.00. Här hittar du alla objekt i auktionen.