Det första du möts av när du stiger in på Sven Harrys i Stockholm är en storslagen aftonklänning i gazar och siden, med röda blommor mot en becksvart botten. Klänningen, designad av Per Engsheden, bars av Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska akademien på Nobelfesten 2015. Kreationen följs av den klänning Selma Lagerlöf, som även hon satt som ständig sekreterare, bar då hon mottog sitt Nobelpris i litteratur 1909. Samma stol, samma tillställning - dåtiden och samtiden möts och sätter tonen på vad Couturens hemligheter ska komma att handla om.

Couturens hemligheter är kurerad av Ingrid Giertz-Mårtenson, Ulrika Kyaga och Per Engsheden. Likt andra modeutställningar möts du av fantastiska kreationer, imponerande hantverk och enorm kreativitet, en upplevelse som som hade räckt för att lämna besökare med en känsla av fascination. Utställningen söker även svar på frågor som kring vad Haute Couture innebär och hur kom fenomenet till Sverige? Hur den kreativa relationen ser ut mellan kund och kreatör? Vad kommer framtidens Haute Couture att handla om och påverkas av?

Vi får genom utställningen syna giganter som Balenciaga, Balmain och Lanvin i sömmarna. Med inlånade arkivplagg från de internationella modehusen samt svenska och danska hovet vill Sven Harrys ge en ordentlig tillbakablick såväl som en bild av den roll som couturen spelar idag. Den svenska couture-samtiden representeras av Per Engsheden som står för den absolut största närvaron på hela utställningen. Det skulle varit spännande att även se andra svenska couture-skapare såsom Lars Wallin eller Fadi el Khoury, något som ingalunda gör Per Engshedens design mindre häpnadsväckande. Ett internationellt perspektiv skapas genom kreationer från de samtida, franska couture-skaparna Stephan Rolland och Alexis Mabile.

Det som egentligen särskiljer utställningen Couturens hemligheter på Sven Harrys från att inte bara bli en i raden av utställningar rörande denna exklusiva, hantverksmässiga form av mode är frågeställningen kring framtidens Haute Couture. I syfte att diskutera Haute Couturens relevans i framtidens modeklimat inledde Sven Harrys våren 2017 ett projekt tillsammans med Beckmans Designhögskola. Projektet, som leddes av Per Engsheden, visar hur framtidens modeskapare tar sig an det hantverk som är Haute Couture. Dessa uttrycksfulla och fantasieggande couture-kreationer kan nu skådas på Sven Harrys och ställer frågor kring media, hållbarhet, herrmode och kvinnliga pionjärer.

Couturens hemligheter ger dig möjlighet att uppleva sagolika prinsessklänningar och utmanande framtidskreationer på nära håll. Oavsett om du är anser dig vara oinvigd eller erfaren har Sven Harrys skapat en utställning som inspirerar.

Vill du lära dig mer om Haute Couture? Läs vidare här!

Här kan du läsa mer om utställningen.