Seymour Stein var grundare till Sire Records, skivbolaget som satte Punk och New Wave på kartan. I januari 2018 kommer hans privata samling med konst och en hel samlarföremål för den musikintresserade att auktioneras ut.

Stein förutsåg de kommande trenderna och signerade tidigt flera av de band och artister som skulle bli 1970- och 80-talets stora rockstjärnor. År 1975 såg han fyra killar från Queens spela på ett sätt som ingen gjort innan. Det var the Ramones Stein sett på scen och punkrocken föddes med deras första album som Sire släppte 1976. Talking Heads, Pretenders, the Cure, the Smiths, Cult, Radio Birdman och Soft Cell är några i raden av banden Stein signade. Listan på nyskapande band kan göras lång.

Sire står också bakom Madonnas första singel “Everybody” från 1982 och Stein ska ha bett henne spela in ett helt album under ett möte på ett sjukhus där han återhämtade sig från en hjärtmuskelinflammation. Madonna har själv uttryckt hennes fascination för Steins passion för musiken och alla risktaganden har gjort genom åren.

David Rago, ägare och keramikexpert på Rago Arts and Auctions Center säger: "Seymour Stein har varit en hängiven samlare i decennier och en av våra kunder under lång tid. Han har främst intresserat sig för europeisk keramik och glas men också konst. Auktionen som består av närmare 2000 föremål, är en sammanfattning av Mr. Steins stora intresse för konst i sin helhet med konst, keramik, glas och rock n' roll memorabilia."

Auktionen inkluderar konstverk av Rene Buthaud, R. Lalique, keramik av Jean Mayodon, Eduard Cazaux, Rene Buthaud, Chales Catteau, Boch Freres, Robert Lallemand, Wedgewood och Sevres samt rock and roll memorabilia med platinumalbum av Madonna, the Ramones, K.D. Lang och Depeche Mode.

En annan personlighet som också kommer bli aktuell med en första unik auktion med enbart verk direkt från konstnärens studio är skulptören Albert Paley. Liksom Seymour Stein var Paley banbrytande inom sitt område med sin arkitekturintegrerade konst.

Känd för sina skulpturer i metall verkade han under sina 40 år som konstnär i Rochester, New York. American Institute of Architects tilldelade honom The Institute Honors, deras finaste utmärkelse till icke-arkitekter och gjorde honom till den första metallskulptören som mottagit detta pris. År 2012 fick Paley ett hedersdoktorat från Göteborgs Universitet vilket är ett av många i raden internationella utmärkelser han mottagit som publicerad föreläsare.

Med beställningar från både privata företag och offentliga institutioner har Paley färdigställt mer än 50 platsspecifika verk och hans konst kan hittas i de permanenta samlingarna på Metropolitan Museum of Art i New York, Museum of Fine Arts i Boston, Museum of Fine Arts i Houston och på Victoria and Albert Museum i London. Rago Arts har arbetat med Paleys verk på auktion de senaste två decennierna och den kommande auktionen kommer innehålla konst, teckningar, modeller, smycken och skulpturer. Alla föremål på auktionen kommer direkt från Paley Studios.

Båda auktionerna är en del av Rago Arts and Auction Centers 20th century Decorative Arts and Design Auctions som går av stapeln den 20 januari 2018. Det finns fortfarande chans att lämna in föremål till auktionerna Modern Design och Modern Ceramics and Glass via auktionshuset hemsida.