En av årets absoluta höjdpunkter för antikintresserade är antikmässan Grand Antiques 9-11 november. Vartannat år arrangeras antikmässan Grand Antiques på Nordiska museet av Sveriges Konst och Antikhandlareförening. I år ställer tjugo av Sveriges främsta konst och antikhandlare ut ett ovanligt intressant och högklassigt utbud med flera unika föremål som aldrig tidigare visats för den svenska samtida publiken. Gemensamt är hög kvalitet och utsökt formgivning från 1500-tal fram till idag.

Nytt för i år är att Sveriges Konst och Antikhandlareförening har inlett ett samarbete med Beckmans Designhögskola. Tre av studenterna på utbildningen Visuell kommunikation har fått i uppdrag att utforma allt från inbjudan till annonskampanj och en utställningskatalog.

I våras skapade antikhandlaren Rickard Thunér rubriker när han "fyndade" ett par kungliga nattkommoder på nätauktion i södra Sverige, som han sedan sålde vidare till Nationalmuseum. Nu är det dags igen. På Grand Antiques presenterar Thunér Antikhandel ett par nyupptäckta spelbord i mahogny av Georg Haupt. Det ena kommer har Rickard haft sedan flera år tillbaka medan det andra bordet nyligen köptes på en liten auktion i England. Borden har tidigare varit helt okända för den svenska möbelforskningen. Det finns däremot sedan tidigare två kända spelbord av snickarmästaren, varav ett är signerat och står på Prins Eugens Waldemarsudde medan ett osignerat bord såldes av Christie´s i London i december 1994. Vi är mer vana att se Georg Haupts mästerliga intarsiamöbler men i det här fallet är de bägge eleganta spelborden tillverkade av massiv mahogny och mahognyfaner med blind och konstruktionsträ av ek, furu, al och björk. Att de är tillverkade som ett par går inte att ta miste på eftersom mahognyfaneret är taget ur samma stock.

Ytterligare en ovanlig Hauptmöbel kommer att vara till försäljning hos Zimmerdahl 20th Century Design. Som namnet antyder ägnar sig Fredrik Zimmerdahl normalt åt att sälja modern design men nu korsade en poudreuse Fredriks väg och hans hjärta stannade av hänförelse när han fick syn på en handskriven signatur i bläck på det utdragbara schackbrädets undersida: Fait par Georg Haupt ebenist du roi a Stockholm. Vissa saker kan man bara inte låta bli...

Även Mikael Skaj från Skajs Antikhandel kommer i vanlig ordning, att ha förstklassiga möbler och konsthantverk i sin monter. En av mina favoriter när det kommer till formgivarna och snickarmästarna från den gustavianska tiden är Nils Petter Stenström, mästare i Stockholm mellan 1782-90. Stenström var under en tid gesäll åt just Haupt. Stenströms högst personliga stil känns igen genom fulländad intarsia med stor detaljrikedom. Den fulländade byrån som är tillverkad kring 1785 är fanerad med färgad björk, rosenträ och jakaranda och är sparsmakad i sin välkomponerade dekor. Mycket bättre än så här blir det inte i svensk möbelhistoria.

I de gustavianska salongerna intog även de vackert skulpterade konsolborden en självklar plats. Ett av de finaste borden på Grand Antiques är ett exklusivt konsolbord av hovsnickaren Pehr Ljung med vit carraramarmor.

Ett mästarmöte av sällan skådat slag äger rum när två av Sveriges främsta konsthandlar, Galleri Claes Moser och Göteborgsbaserade Fahlnaes Konsthandel visar upp verk av det franska måleriets största affischnamn; Paul Gauguin och Auguste Renoir. Målningarna är bägge små till storleken men verkligt finstämda pärlor från 1800-talets slut.

I år har Grand Antiques även nöjet att presentera en av världens främsta handlare inom 1900-talsdesign, Jacksons, som vanligtvis så här års är upptagen på de stora internationella mässorna i någon av världens designmetropoler.

Grand Antiques hålls på Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16. Mässan är öppen klockan 10-18, fredag - söndag. Guidade visningar äger rum varje dag klockan 11 samt 13.

 

Taggar