Flera av de stora internationella auktionshusen har levt gott på skandinavisk design under de senaste femton åren. Även de svenska auktionshusens avdelningar med design har varit en kassako och en välfylld källa för den globala marknaden.

Senast förra veckan klubbade Stockholms Auktionsverk iväg åtta så kallade "Egyptian chair" av Finn Juhl för 640 000 kronor och den här veckan trängs nordisk design i Bukowskis lokaler i Berzelii Park, i den första auktionen någonsin med endast möbler och konsthantverk.

Istället för konst klär Märta Måås-Fjetterströms det anrika auktionshusets väggar, vilket är ett enormt lyft för det textila konsthantverket. Det är som en uppenbarelse att plötsligt se den textila konstskatten vi svenskar har med helt nya ögon. Frågan är bara, om vi någonsin igen kan lägga mattorna på golvet, då de verkligen förtjänar sin plats på finväggen i vardagsrummet, eller styrelserummet för den delen. Här hittar du samtliga Märta Måås-Fjetterström på auktionen. Bukowskis Nordic & Modern Design äger rum 3 maj.

I takt med att intresset har ökat har priserna stigit. Något som fått allt fler internationella auktionshus att intressera sig för designauktioner i allmänhet, och skandinavisk design i synnerhet. Ett av de första auktionshusen att börja med separatförsäljningar av design var Phillips.

Ett annat auktionshus som lyckats profilera sig inom design är amerikanska auktionshuset Wright.

Ett annat europeiskt auktionshus, som har åtminstone ett femtiotal auktioner om året, och som arbetar nära flera av världens främsta inredare är det franska auktionshuset Piasa. I slutet av juni har de en auktion med spännande brasiliansk design från 1930-talet fram till idag.