Den här gången är utan tvekan de vackra kolonnljusstakarna i silver av Stephan Westerstråhle, mästare i Stockholm från 1792, dekorerade med pärlbård och bladverk ett av toppnumren.

Vad som skulle kunna vara en "Sleeping Beauty", det vill säga något som ingen på auktionshuset riktigt vet vad det är, men som troligtvis kommer att dra iväg under budgivningen då något vet mer än auktionshusets experter är en målning förställande en apa med pensel i munnen och ett målarblock framför sig.

I det här fallet har man valt att tillskriva målningen den berömda tyske konstnären Gabriel von Max. Gabriel von Max föddes i Prag men bosatte sig efter utbildning i bland annat Wien, i München där han undervisade i måleri vid konstakademien. Gabriel von Max målade ofta motiv hämtade ur dikter och litterära skrifter, men på ålderns höst började han även måla apor, som målar, och bedömer varandras måleri. Gissningsvis är det en form av samhällskritik riktad mot dåtidens konstkritiker.

Målningen tycks sakna signatur men bär istället en stämpel som skulle kunna vara en så kallad kvarlåtensstämpel. Stämpeln används ofta då konstnären dött och arvingarna reder upp dödsboet och Det skulle kunna betyda att målningen fanns kvar i konstnärens ateljé efter hans död.

Den drygt decimeterhöga skulpturen i förgylld brons är av Stig Blomberg, kanske mest känd för skulpturen "Tidningspojekn" eller "DN-pjken" som den ibland kallas. Den här härligt lekfulla modernistiska skulpturen är signerad och med gjutarstämpel Herman Bergman.

Dalarnas Auktionsbyrå är utan tvekan den bästa källan för alla samlare av Dalahästar. Den här gången ropar man i vanlig ordning ut flera stycken. En av dem är den här, från 1900-talets första hälft.

Kanske årets vitsigaste blombänk. Åtminstone för alla retro-älskare. Från 1960-70-talet kommer den orangea blombänken i glasfiber.

En riktig liten pärla är oljemålningen på pannå föreställande ett svenskt åkerlandskap med pickande höns, målad av Gustav Ankarcrona 1890.