Bland målade kistor, bockbord, dalahästar och zornetsningar döljer sig en hel del föremål som man historiskt sett kanske inte hittade i Dalarna i första hand.

Ett föremål som normalt har en internationell publik, och som mycket väl kan hör hemma på en internationell antikmässa, förutsatt att det är vad det utger sig för att vara i katalogtexten, är den här italienska reliefen från 1500-talets mitt med samtida, men ombronserad ram. Utropet är 6 000 kronor. Ska bli spännande se om någon utländsk antikhandlare hittar till Dalarnas Auktionsbyrå genom Barnebys.

Ännu längre bort ifrån kommer vasen i silver med stämplar från Shanghai. Få av oss förknippar Kina med silverföremål, men man ska veta att kineserna har en gammal relation till silver och silversmide. När de svenska fartygen seglade mot "ostindiska" hamnar på 1700-talet hade man ofta silvermynt i lasten som man skulle betala te, kryddor, siden och porslin med. Mynt som svenskarna i sin tur bytt till sig i de spanska hamnarna där man lagt till för att byta "svenska" varor så som malm och smidesföremål, på vägen till de kinesiska hamnarna. Ännu har man inte lyckats tyda någon mästarstämpel på den väldekorerade vasen men det kanske någon vetgirig auktionsbesökare lyckas bättre med. Hur som helst så väger vasen närmare ett kilo och tittar man på reliefdekorens motiv så kan man ganska snabbt upptäcka varifrån den moderne silversmeden Wiven Nilsson mycket väl kan ha hittat inspiration ifrån. Utropet är 12-15 000 kronor.

Fram med böckerna! Det här är bra. Frågan är bara vem som tillverkat den, eller snarare vem det är som formgivit jugendvasen. Färgkombinationen, materialkombinationen och inte minst kombinationen av form och dekor gör den här till ett verkligt "barn av sin tid". Utropet på 600 kronor är ett fynd, tycker jag.

Ytterligare ett föremål som letat sig till Sverige är Jimmy från Tyska leksakstillverkaren Arnold. Utropet för den charmerande och vitsiga fjäderdrivna leksaken är 800 kronor.

Från Järvsö i Hälsingland kommer den här underbara näverjollen daterad 1850 med originalmåleri och reliefdekor av kyrkor och hus. Ett av dessa underbara föremål som man kunde hitta i auktionspartier för tjugo år sedan, men som idag har sin trogna och ofta Hälsingepatriotiska publik som är beredda att betala när unika samlarobjekt dyker upp. Utrop 6 000 kronor.

Vad som måste ha varit en bästsäljare inom 1800-talets inredning tycks ha varit amplarna av brons. Inte så konstigt kanske, med tanke på att ljus tidigare varit dyrbar lyx, åtminstone under det mörkare halvåret. Det här ser ut att vara ett välarbetat exemplar med åtta generösa ljusarmar, från 1800-talets mitt. Utrop 8-10 000 kronor

Taggar