Den 14 februari drar årets upplaga av Antikmässan igång, full av antikviteter, vintage, modern design och konst. Under tre dagar samlar landets samlare och entusiaster på Älvsjömässan för att diskutera, köpslå och beundra klassiska föremål från förra, förrförra och ännu mer forna sekel.

I samband med årets upplaga arrangerar mässan en omfattande utställning med den surrealistiska konstnären Salvador Dalís monumentala skulpturer.

Dalí föddes år 1904 i den katalanska staden Figueres och utmärkte sig tidigt med sin stora konstnärliga talang och excentriska personlighet.

Salvador Dalí. Foto via imagenesmy.com. Salvador Dalí. Foto via imagenesmy.com.

Här kan du läsa mer om Salvador Dalí.

Även om Dalí främst kanske är känd för sina målningar arbetade han i flera olika medium och skapade mängder av skulpturer under sin levnadstid.

Under Antikmässan kommer besökare att kunna se (och köpa!) ett fyrtiotal av Dalís bronsskulpturer. Men innan dess kommer de tre största att placeras ut till allmän beskådan i Stockholms innerstad. Det allra största verket, Persistence of Memory är fem meter hög och kommer att placeras på Brunkebergstorg medan den 1,3 ton tunga The Nobility of Time placeras i Kungsträdgården. De som vill se trions minsting på 500 kilo, Woman Aflame, får bege sig Norrmalmstorg. Samtliga tre skulpturer kommer att kunna ses från 5 februari.

Foto: Gustav Kaiser. Foto: Gustav Kaiser.

För att kunna visa Dalís monumentala skulpturer har Antikmässan samarbetat med med både Stockholms stad och Mollbrinks Konst i Uppsala, vars utställningsansvarige Johan Hauffman är den som skött kontakten med de tre skulpturernas ägare i Schweiz.

Att få hit en enda av dessa monumentala skulpturer är svårt, och att få hit tre stycken samtidigt är näst intill omöjligt. De visas vanligtvis bara en och en i olika världsmetropoler,” säger Johan Hauffman, som utöver sitt arbete på Mollbrinks är specialist på Salvador Dalí.

Foto: Gustav Kaiser. Foto: Gustav Kaiser.

Få konstnärer har påverkat den moderna konsten på samma sätt som Salvador Dalí och han var den första konstnären att på allvar inse massmediernas påverkan på samhälle och kultur.

Ta chansen att se Salvador Dalí i Stockholm med start den 5 februari.