Daniel Birnbaum, svensk konstkritiker, kurator och idag överintendent på Moderna Museet har förutom sina fantastiska bidrag till museet under flera decennier bidragit till den svenska konstscenen.

Daniel Birnbaum. Daniel Birnbaum.

Birnbaum har av Barnebys utsetts till mäktigast i konstsverige två år i rad. Pontus Silfverstolpe, en av Barnebys grundare kommentar:

Moderna Museet har under Daniel Birnbaums ledning bjudit på åtskilliga högintressanta utställningar av internationell klass.

Birnbaum har ett gediget CV och har förutom sina åtta år på Moderna varit verksam som rektor på den prestigefulla konstskolan Städelschule i Frankfurt, som konstkritiker på DN samt haft ansvarat för ett antal större internationella biennaler och utställningar runt om i världen, bland annat konstbiennalen i Venedig år 2009.

Själv säger Birnbaum:

– “I åtta år har jag haft privilegiet att leda ett av världens mest framstående museer för modern och samtida konst. Jag är oerhört tacksam för att ha fått denna möjlighet och är stolt över allt det som vi åstadkommit. Moderna Museet har fantastiska medarbetare. Efter hösten gör jag mig redo för ett äventyr som kommer att innebära experimentella samarbeten med några av dagens viktigaste konstnärer.”

Moderna Museet i Stockholm. Moderna Museet i Stockholm.

Nu går alltså Birnbaum vidare till London för att ta över rodret på Acute Art, vars innovativa verksamhet förenar modern teknologi med konstnärskap. Med tanke på Birnbaums tidigare prestationer och hans fantastiska arbete som överintendent på Moderna Museet kan vi förvänta oss spännande utställningar, möten och nytänkande lösningar.

Angående Birnbaums arbete på Moderna Museet fortsätter Pontus Silfverstolpe:

– Trots alla internationella storheter som visats, såsom publikfriande Olafur Eliasson, Yayoi Kusama och Turner, Monet, Twombly, är det troligen den, för konsthistorien revolutionerande, utställningen och ”upptäckten” av Hilma af Klint, under Birnbaums tid som skriver in sig i historien.