- Første, anden, tredje! Solgt til fruen på bagerste række i salen! Så har det låtit sedan den danska auktionsbranschens ”grand old man” Jesper Bruun Rasmussen klev in genom dörren till de gamla auktionssalarna på Bredgade första gången som 18-åring.

Auktionshuset Bruun Rasmussen grundades av Jespers far Arne Bruun Rasmussen efter andra världskrigets slut, och kom snart att bli ett av Nordens ledande auktionshus när det kommer till försäljning av Fine Art.

Har du alltid velat arbeta i familjeföretaget?

Nej, jag ville bli möbelsnickare eller arkitekt men min far hade andra planer. Innan jag fick ta över rörelsen, blev det resor till England, Frankrike och USA för att jag skulle lära mig språk samt det man behövde veta om konstmarknaden för att kunna driva ett auktionshus.

Jag arbetade bland annat på Sotheby´s i London och Parke Bernett i New York.

Idag drivs företaget av tredje generationen med Jespers barn Alexa och Frederik i spetsen även om Jesper Bruun Rasmussen är minst sagt aktiv. Mycket har hänt sedan Jesper ärvde förteget av sin far 1985. Inte minst online-auktionerna som man sjösatte 2004 har visat sig ha varit ett lyckokast och idag säljer man mer än 100 000 föremål årligen till köpare över hela världen.

Vilken är den mest spektakulära försäljningen som du mins?

Det är massor av minnen från auktioner som ägt rum genom åren, men bland de mest spektakulära försäljningarna som ägt rum under min tid på firman är när en målning av den norske konstnären Edvard Munch såldes. Motivet från konstnärens tid i Sydfrankrike och klubban föll på 6,9 miljoner danska kronor, och året var 2006.

Vilket är det dyraste föremålet som sålts hos Bruun Rasmussen?

Det var när en kinesisk Mingvas såldes för 12 miljoner danska kronor härom året. Priset överträffade alla förväntningar och vi slog nytt rekord. Vasen blev det högsta klubbslaget i det danska auktionshusets historia.

Vad är du stoltast över?

Det känns fantastiskt att ha fått möjligheten att driva ett internationellt auktionshus I ett litet land som Danmark med 5 miljoner invånare. Idag är vi ett av Europas ledande auktionshus.

Vad har varit roligast under dina år i branschen?

Det är utan tvekan att ha träffat alla spännande personer och personligheter - från konstnärer till affärsmän, samlare och divor som Asger Jorn, Givenchy, Simon Spies och Erna Hamilton för att nämna några. Det har varit ett sant nöje att vara del av konstvärlden där nöje och affärer möts. Det är lustigt hur ofta en hård affärsman mjuknar när man börjar tala om konst.

Är det något särskilt minne från något möte som etsat sig fast?

Varje auktion är som att öppna en ny skattkista. Man blir lika fascinerad varje gång; av det vackra motiven, det fantastiska hantverket och historierna bakom föremålen.

När jag var ung stod jag och hängde upp några abstrakt konstverk på väggarna, när en herre kom fram och sa att den ena målningen hängde upp och ner.

Jag svarade honom, "hur vet du det?" Varpå han i sin tur svarade "det är jag som är konstnären". Det var Asger Jorn, världsberömd konstnär från Cobra-gruppen.

Vad är den största förändringen i auktionsbranschen sedan du startade?

Det är sammanförandet av traditionella auktioner och en påtagligt fysisk upplevelse med online-auktioner. Även om jag saknar den personliga kontakten med kunder så är det fascinerande hur särskilt vår live-budgivning når kunder över hela världen och inbjuder folk att bjuda med sin enkelhet.

Hur länge kommer du arbeta i företaget?

Så länge det är roligt har jag inga planer på att gå i pension. Vem vet, kanske firar jag 100 år omgiven av mina härliga kollegor och kunder till Bruun Rasmussen.

Hur firade du din 75-års dag?

Dels med en privat tillställning i oktober i samband med födelsedagen, men även härom dagen i samband med förhandsvisningen på Bredgade till höstens avslutande kvalitetsauktioner.

Nämn tre favoriter från auktionen?

Dels är det C.W. Eckersberg och hans två målningar. Det är fantastiskt att se hans perspektiv. Han var en sann innovatör, en pionjär. Vidare är det fantastiskt att få sälja Corbusiers sista emaljmålningar som tillhört arkitekten Jørn Utzons privata samling.

Men även den sällsynta Rolex-klockan med utrop 1,5 miljoner danska kronor som klubbas nästa vecka.