I juli 1936 bröt det spanska inbördeskriget ut när general Franco revolterade mot den republikanska regeringen som ersatt den spanska monarkin 1931. Under denna tid var Pablo Picasso, en republikan, bosatt i Paris och uppdaterade sig om situationen genom tidningar och de brev som hans mor skickade till honom från Barcelona. År 1937 förde Hitler, åt Francos vägar, befäl om att den baskiska staden Guernica skulle bombas av det tyska flygvapnet.

Till världsutställningen i Paris samma år beställde den spanska regeringen ett verk av Picasso, som i valet av motiv valde att återge den skräck som han och många med honom känt under bombattacken. Målningen föreställer den massaker och det lidande som folket kände och där framförallt kvinnor och barn porträtteras som majoriteten av offren. Väggmålningen mätte 349x776cm och blev därmed den största målning som Picasso någonsin skapat.

Några månader efter att han avslutat arbetet med Guernica, lät han göra en serie verk baserade på de figurer som förekommer i väggmålningen, däribland en målning föreställande en en gråtande kvinna med sitt döda barn i famnen. Picasso arbetade outtröttligt med serien, i vilken verk med gråtande kvinnor skildras.

I serien ingår bland annat Pablo Picassos målning Femme au Mouchoir (Den gråtande kvinnan). Målningen föreställer ett kvinnoansikte i skarpa vinklar, vars ögon utstrålar ren och skär ångest och desperation. Som ett abstrakt porträtt är känslan av sorg och skräck lika konkret som andra mer realistiska verk och förmedlar en obekväm känsla till betraktaren.

Femme au Mouchoir (Den gråtande kvinnan) efter Pablo Picasso, finns just nu att buda på hos auktionshuset Fellows, som den 7-8 augusti håller auktion med antikviteter, silver och samlarföremål. Visning av föremålen äger rum den 3-5 augusti samt den 7-8 augusti. Hela katalogen finns att se hos Barnebys