David Bowie var en av världens mest berömda och hyllade musiker, men sitt konstsamlande höll han mer eller mindre borta från offentlighetens ljus. Nu kommer 380 föremål ur hans gedigna samling att säljas hos Sotheby's i London i november.

Auktionens mittpunkt kommer att vara Bowies samling av modern och samtida brittisk konst, med över 200 verk av många av Storbritanniens mest betydelsefulla konstnärer under 1900-talet. Däribland verk av Henry Moore, Damien Hirst, Frank Auerbach, Jean-Michel Basquiat och Graham Sutherland. Det högst värderade föremålet är Jean-Michel Basquiats "Air Power" som har ett utropspris på 28, 4 - 39,7 miljoner kronor. Totalt förväntas samlingen att säljas för åtminstone 113 miljoner kronor.

 

 

Men Bowies samlande stannade inte vid brittisk samtidskonst. I samlingen ingår också surrealistiska verk, afrikansk samtidskonst och, inte att förglömma, föremål av den excentriske italienska designern Ettore Sottsass och Memphisgruppen.

Bowiefans och konstälskare kommer att ha flera tillfällen att få se samlingen med egna ögon. Efter att den visats på Sotheby's i London (20 juli - 9 augusti) kommer samlingen att liksom sin forne ägare att åka ut på turné: den visas i Los Angeles, New York och Hong Kong under sommaren och hösten innan den kommer tillbaka till London i november.