Konsten är ett experimentområde där idéer och strömningar kolliderar, upprör och rör om i grytan. En skandal kan mycket väl utgöra en integrerad del av den kreativa processen. I samhällen där tabun uppstår, består och omvärderas är konsten både ett medel och metod för att förändra idéer - ofta genom provokation. Här är tio stora verk som chockerade allmänheten och hjälpte till att förändra uttrycksformer på nya nivåer.

1. L'Olympia av Edouard Manet (1863)

Målad 1863 av Edouard Manet ställdes verket Olympia ut för första gången 1865 och skapade direkt skandal. Målningen föreställer en prostituerad kvinna som uppenbarligen förbereder sig för att ta emot en klient som presenterar sig med en bukett blommor i handen. Förutom nakenheten var modellens (Victorine Meurent) oroliga och samtidigt provocerande uttryck en provokation i sig.

Redan 1863 hade Manets Le déjeuner sur l’herbe (Frukost i gräset) orsakat kontrovers vid Salon des Refusés (en utställning med verk som blivit avvisade från Salon de Paris). Den brutala stilen och motivet med en naken kvinna som tittar på publiken tillsammans med två påklädda män skapade stora rubriker.

2. L’Origine du monde av Gustave Courbet (1866)

Gustave Courbets målning från 1866 föreställer en kvinna som ligger naken på en säng med särade ben. Arbetet är inramat så att kvinnans kön är centrerat i bilden och tittaren kan inte undgå motivet utan att vika ner blicken.

Under 1800-talet skedde en revolution när det kom till att blotta den nakna kroppen inom konsten. Bland de ledande konstnärer fanns just Courbet och Manet. Det sägs att med L'Origine du monde (Världens ursprung) visade Courbet upp den dolda delen av Manets Olympia. 

3. Fontaine de Marcel Duchamp (1917)

Idag betraktad som en ikon för samtidskonst är Fontaine av Marcel Duchamp en av de mest kontroversiella konstverk i historien. Denna enkla urinoir i vitt porslin, undertecknad R.Mutt - ett pseudonym som tagits av konstnären för att säkerställa att arbetet skulle bedömas för vad det är - blev en skandal.

Genom att använda sig av ett vanligt förekommande föremål i vardagen, exponera det i en annan kontext, vända och vrida på det, skapar Marcel Duchamp ett konstverk av någonting redan "färdigt" - något som skapar uppror både i fråga om konstens essens men också i och med valet av föremål, en urinoir.

4. Sitzende Frau Mit Violetten Strümpfen av Egon Schiele (1917)

Egon Schieles arbeten spelar en viktig roll i mötet mellan konst och erotik. Några av hans nakenporträtt är explicita i sina sexuella uttryck som i Sittande kvinna i violetta strumpor från 1917 där modellen onanerar framför åskådaren.

Mängden av erotiska teckningar som Schiele skapade och misstankar om att han utnyttjade minderåriga modeller ledde 1912 till en arrestering.

5. Hon av Niki de Saint Phalle (1966)

Hon, ett monumentalt arbete som skapades 1966 för Moderna Museet i Stockholm uppförde Niki de Saint Phalle tillsammans med Jean Tinguely en massiv kvinnokropp på 28 meter, liggandes på rygg med särande ben. Som publik blev du inbjuden att genom kvinnans kön stiga in i den "kvinnliga katedralen".

Tidigt i sin karriär styrdes Niki de Saint Phalles verk av hennes reflektioner och idéer om kvinnornas roll i vårt samhälle. Genom hennes arbeten som är en manifestation av hennes imaginära universum har vi fått ta del av en mängd fantasifulla framställningar av kroppar.

6. Man in Polyester Suit av Robert Mapplethorpe (1980)

Man in Polyester Suit är ett fotografi av Robert Mapplethorpe från 1980 och ingår i serien "X Portfolio". Fotografiet avbildar konstnärens älskare Milton Moore som bär en tredelad kostym med hans penis exponerad. Fotografiet orsakade flera rubriker och cementerade konstnärens rykte. År 2015 såldes fotografier för nästan en halv miljon dollar på Sotheby's i New York. Den erotiska karaktären i Mapplethorpes arbeten gav upphov till kontroverser och diskussioner rörande offentlig finansiering av konst i USA.

7. La Nona Ora av Maurizio Cattelan (1999)

Nona Ora av Maurizio Cattelan är en hyperrealistisk framställning av påven Johannes Paul II liggandes på marken, träffad av en meteorit. Hans ögon är stängda och hans ansiktsuttryck gör uttryck för både lidande och acceptans.

Arbetet hänvisar till den nionde timmen, det ögonblick enligt Markusevangeliet då Jesus korsfästes och uttalar den berömda frasen: "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?". Verket demonstrerar ett ögonblick av djupt mänskligt tvivel och hänvisar till Johannes Paulus II idéer om en kristen humanism som skulle rädda västvälden från synd.

Maurizio Cattelan skapar verk som ofta är skandalösa och ger upphov till alla möjliga slags tolkningar.

8. Tree av Paul McCarthy (2014)

Tree är ett uppblåsbart träd på nästan 25 meter av den amerikanska konstnären Paul McCarthy. Men för många är det ett provocerande arbete i form av en jättestor sexleksak. År 2014 installerades konstverket på Place Vendôme i Paris i samband med FIAC (Foire internationale d'art contemporain) där det vandaliserades och tömdes på luft av okända aktörer. Efter många negativa reaktioner avstod konstnären från att blåsa upp konstverket på nytt.

Paul McCarthy är känd för sina kontroversiella och provocerande uppblåsbara strukturer som ofta väcker debatter, inte bara i det offentliga rummet men också i konstvärlden.

9. Dirty Corner av Anish Kapoor (2015)

Dirty Corner är ett stålhorn med uppenbara sexuella konnotationer. Det är ett av de mest imponerande arbetena av konstnären Anish Kapoor. Under 2015, utställd på Château de Versailles, vandaliserades arbetet fyra gånger och framhävde samtidskonstens kontroversiella anspråk i en historisk miljö.

Arbetet har ofta beskrivits i pressen som "Queen's Vagina", ett namn som Anish Kapoor hävdar sig aldrig ha använt. Men arbetet beskrivs ändå som "väldigt sexuellt" av konstnären själv.

10. Le Domestikator av L'Atelier van Lieshout (2017)

Som en del av FIACs "Beyond the Walls" nekades Domestikator skapat av den holländska konstnären Joep Van Lieshout av Louvren men accepterades sedan av Beaubourg och Centre Pompidou i Paris.

Den tolv meter höga skulpturen som installerades på museets gård avbildar en människa och en hund i doggy style-position. Enligt skaparen är det "en allegori av människans våld på naturen". SPA (Society for the Protection of Animals) fördömde verket som "en bedrövlig skulptur som representerar en zoofilisk handling...".