The collector awards delas för sjätte året ut av Antikmässan i samarbete med The Collectors Hotels och tidningen Hem & Antik. På Antikmässans hemsida hittar vi följande information om de nominerade:

Årets Antikaffär

En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Kurt Ribbhagen AB med Jan Ribbhagen – en av Sveriges mest aktiva antikhandlare med lång erfarenhet från åtskilliga antikmässor. Butiken har flyttat till mindre lokaler, men Jan är fortfarande lika engagerad.

Engeln Antik & Diamanthandel med Eva Persson; Eva har en lång erfarenhet av antikviteter, men valde att specialisera sig på smycken. Har sedan tidigare butik i Malmö, men nu även i Lund, där hon erbjuder den typ av smycken som efterfrågas i en studentstad.

Knutsson Antik- & Konsthandel med Bo och Fredrik Knutsson; ambitiös affärsrörelse i Vänersborg och Stockholm med allt från modern design till ett rikt urval av 1600-talsföremål. Gör alltid gedigna utställningskataloger.

Årets Samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

M C Collection med Christer R Christensson. Motorcykeldesignmuseet i Sollentuna, som öppnade 2009, visar en förnämlig samling av mer än 100 motorcyklar som på ett eller annat sätt påverkat motorcykeldesignen.

Sven Hagman, som har en väl definierad samling med konfektyrindustri, godis och karameller. Här finns allt från bröllops- till begravningskonfekt, fint dokumenterat i hans bok Tidernas godis.

Grödinge Antik & Design med Johan Helmersson och Peter Norén; två väl etablerade samlare som sedan många år har specialiserat sig på keramik från Uppsala-Ekeby, och förmodligen är störst i Sverige inom sitt område.

Årets nydanare

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

Lars Strannegård – företagsekonom med professur vid Handelshögskolan, som framhåller att kulturen måste integreras brett för att få livskraft. Konsten gör oss till bättre världsmedborgare!

Antikmässan på Katrinetorp med Mats Bohman. Denna populära augustimässa i de anrika miljöerna på Katrinetorp utanför Malmö hade senast över 80 utställare och kan nu räkna sig till Sveriges tredje största antikmässa.

Bakluckeloppisar av arrangören Stockholmsmarknader – drivs av Maria Wiberg och Emma Perning sedan 10 år tillbaka. Lockar en ny publik och ger begreppet "folkfest" en helt ny dimension.

 

Barnebys återkommer den 13 februari med en rapport om vilka som vann ovanstående priser samt priserna för "Årets monter" och "Årets dyrgrip".