Som vi alla vet är det inte ovanligt att konstnärer överlag får sitt största genomslag efter sin död. För kvinnliga konstnärer har det genom historien varit ännu svårare än för många män att hävda sitt konstnärskap och få den igenkänning de förtjänar under sin livstid.

De senaste åren har vindarna börjat vända och flera både döda och levande kvinnliga konstnärer får större utrymme i konstvärlden. Här är de fem, idag levande, kvinnliga konstnärerna som uppnått högst priser på auktion.

5. Marlene Dumas, The Visitor

Marlene Dumas, The Visitor Marlene Dumas, The Visitor

Den enda afrikanska konstnären på listan över dyraste kvinnliga konstnärer är Marlene Dumas. Hennes verk The Visitor, en oljemålning inspirerad av både Munch och Degas, föreställer fem kvinnor i ett mörkt rum. Med ryggarna vända mot åskådaren tittar kvinnorna mot en dörr som leder till ett upplyst rum. Verket, som är utfört 1995, såldes hos Sotheby’s London för 6,3 miljoner dollar år 2008.

4. Cindy Sherman, Untitled Film Stills 1977-1980

Cindy Sherman, Untitled Film Stills 1977-1980 Cindy Sherman, Untitled Film Stills 1977-1980

Som drottningen av selfies är Cindy Sherman känd för sina självporträtt som ironiskt porträtterar de olika karaktärer som konstnären uppfinner för att reflektera rädslor och manér i det västerländska samhället. Serien Untitled Film Stills 1977-1980 såldes som ett utrop hos Christie’s för 6,77 miljoner dollar år 2014.

Vill du veta mer om Cindy Shermans fotografi? Klicka här!

3. Yayoi Kusama, White No. 28

Yayoi Kusama, White No. 28 Yayoi Kusama, White No. 28

Japanskan Yayoi Kusama är kanske mest känd för sina prickar som ständigt dyker upp i hennes verk i olika former. Men hon är också känd för att av egen vilja bo (och arbeta) på ett psykiatriskt sjukhus. Det var på samma auktion som Cindy Sherman blev världsfyra som Kusamas verk White No. 2, målad 1960, såldes för 7,1 miljoner dollar 2014 hos Christie’s och gjorde henne till världens tredje dyraste levande kvinnliga konstnär.

2. Cady Noland, Bluewald

Cady Noland, Bluewald Cady Noland, Bluewald

På plats nummer två hittar vi konceptkonstnären Cady Noland. Bluewald är ett silkscreentryck på aluminium som såldes hos Christie’s för 9,8 miljoner dollar 2011. Verket föreställer Lee Harvey Oswald, mannen som tros vara ansvarig för dödsskjutningen av president John F. Kennedy, strax efter att han själv träffas av en kula. Egentligen arbetar Noland mest med skulpturer men vad detta verk har gemensamt med hennes övriga oeuvre är hennes utforskande, i en ren antites, idén om the American Dream, något hon själv kallar the American Nightmare.

1. Jenny Saville, Propped

Jenny Saville, Propped, 1992. Bild: Sotheby's Jenny Saville, Propped, 1992. Bild: Sotheby's

I november 2018 skrev den amerikanska konstnären Jenny Saville både konst- och kvinnohistoria när hon blev den dyraste levande kvinnliga konstnären i världen. Propped, en oljemålning på duk, utförd 1992, såldes hos Sotheby’s London för 12,4 miljoner dollar. Målningen, som är ett självporträtt utmanar stereotyperna av kvinnlig skönhet och kommer från den före detta MoMA-chefen David Teigers samlig.

Klicka här för att se vilka världens fem dyraste manliga levande konstnärer!