De persiska mattorna har i århundraden uppskattats över hela världen för sin skönhet och hållbarhet. Detaljrikedomen är ofta ofantlig och det ligger många timmars arbete bakom en enda matta. Mattorna knyts för hand av professionella hantverkare och antalet knutar ligger ofta mellan 600 000 och en miljon knutar per kvadratmeter. Många av de största mattateljéerna ligger i Iran, i städer som exempelvis Isfahan, Nain och Keshan. Mattornas karaktär och mönster gör att det ofta går att härleda var en matta kommer ifrån. Det är inte helt ovanligt att man väver in historiska händelser och sagor i mattorna. Deras åsyn kan vara fängslande och det är inte konstigt att de gett upphov till myter och legender om flygande mattor.

Här tar vi upp några berömda persiska mattor.

Isfahan

Staden Isfahan i Iran har länge varit en av de största tillverkarna av persiska mattor och Isfahanmattor brukar vara av mycket hög kvalitet. Isfahans moskéer och historiska monument har alltid varit en riklig källa till inspiration för mattknytarna. Mattorna har ofta symmetriska mönster med cirkulära medaljonger som omges av åtta eller sexton tillhörande ornament. Vaser, Livets träd och djur förekommer som motiv på Isfahanmattorna. Ett karaktärsdrag är arabeskmönstret som cirkulerar i oändlighet i mattans mitt.

Ghom

Provinsen Qom, eller Ghom, ligger cirka 15 mil söder om Teheran. Mattindustrin här har blivit stor först de senaste hundra åren, men är liksom Isfahan kända för att deras mattor håller hög kvalitet och anses vara bland de dyraste i världen. Växter, figurer och Livets träd är också här ett återkommande motiv, omgivet av medaljongmönster.

Nain

Nainmattorna är inte alltid tillverkade i den iranska staden Nain, utan kommer ibland från områdena runt omkring. Rankor, blommor och arabesker mot blåa och gräddvita bakgrunder är vanliga motiv. Mattorna från Nain har ofta hög knuttäthet, runt en miljon per kvadratmeter, och är påfallande lika mattorna från det närliggande Isfahan.

Keshan

Staden Keshan ligger mittemellan Teheran och Isfahan och var viktig som handels- och rastplats längs med Sidenvägen. Den berömda Ardebilmattan, som finns på Victoria and Albert museum i London, tros vara knuten i Keshan på 1500-talet. Det traditionella mönstret har en central medaljong omgiven av blomstermotiv. Mattorna har ofta rött och blått som dominerande färger.

Bakhtiari

I området Chahar Mahal va Bakhtiari sker en omfattande mattillverkning av slitstark ull som gör mattorna väldigt tåliga. De är mycket hårt slagna vilket gör dem tjocka och solida, och anses tillhöra de slitstarkaste av de persiska mattorna. Ett vanligt mönster är det så kallade Khesti, som symboliserar den persiska trädgården. Motiv är ofta växter och djur, men även medaljongmönster förekommer.

Tabriz

Tabriz, eller Täbris, är administrativ huvudstad i provinsen Östazarbaijan i Iran och har idag en omfattande mattproduktion. Också här är mönstren ofta medaljonger och arabesker, med motiv som tårpilar och cypresser. Ett annat vanligt motiv är forntida palats, ruiner och de fyra årstiderna som berättar om den persiske bondens liv under årets gång.

Sverige

Det är inte bara Iran som har en tradition av att tillverka mattor, även om de kanske är störst och väldigt skickliga på det. Här i Sverige har vi sedan vikingatiden vävt mattor med tekniken rölakan, ett av våra äldsta konsthantverk. Rölakan har ofta geometriska mönster som stjärnor och rutor och vävdes som flitigast i Skåne.

 

Rölakan, designad av Carl Edvin Svensson. Till försäljning hos JP Willborg.

Barbro Nilsson

Barbro Nilsson var en av våra största textilkonstnärer och hade naturen, särskilt havet, och äldre folkkonst som främsta inspirationskälla. Hon var konstnärlig ledare för Märta Måås-Fjetterströms vävateljé i Båstad och skapade där från 1942 till mitten av 1970-talet en stor mängd mattor. Två av hennes mest berömda verk är gobelängen "Snäckorna", som hänger på Nationalmuseum i Stockholm, och "Tånga" som skapades till H55-utställningen. Hennes konst hänger i många kyrkor, bland annat i Gustaf Adolfkyrkan i Helsingborg.

 

Fler fantastiska mattor från världen över hittar du hos Barnebys.