Kanske är deras främsta bidrag deras demokratiserande av formgivningsdisciplinen. Genom modern, industriell design och innovativa tekniker liksom material, som plywood och aluminium, gjorde paret sina möbler tillgängliga för alla. De hade en stark tro på hur vetenskapliga och teknologiska innovationer möjliggjorde massproduktion, vilket i sin tur kunde placera högkvalitativ inredning i var mans hem.

Mer designdrömmar? Läs om Pierre Jeanneret här!

Ett viktigt möte

eames möbler eames möbler

Flera av Eames slutpriser hittar ni här!

Saarinen var rektor på Cranbrook Academy of Arts i Michigan och uppmuntrade Charles att återuppta sina studier där, vilket han gjorde år 1938. Charles assisterade även i uppstarten av Cranbrook Kingswood School - som skulle bli en amerikansk motsvarighet till Bauhaus School i Tyskland.

Under sina fortsatta studier läste Charles arkitektur och stadsplanering, och fick efter examen anställning på Cranbrook som lärare inom industriell design. En anställning som skulle leda till ett livsomvälvande möte. Ray Kaiser studerade vid tiden abstrakt måleri vid Cranbrook, men kom ursprungligen från Sacramento i Kalifornien. Ray inledde snart ett samarbete med den innovativa formgivaren, som hon sedan gifte sig med år 1941.

charles ray eames charles ray eames

Krig och industri

eames andra världskriget eames andra världskriget

Efter USAs ingång i andra världskriget vände sig flottan till paret Eames. Med deras stora erfarenhet av plywood och fiberglas var de till stor hjälp i produktionen av bårar, benskenor och flygplansdelar.

Trots uppdrag för flottan hade deras företag Evans Products svårt att locka kunder. Det var när Herman Miller Inc, en återförsäljare av möbler och kontorsmaterial baserat i Michigan sedan 1920-talet, år 1946 fick uppdraget att kränga Eames möbler som parets formgivning nådde sann framgång bland USAs över- och medelklass.

charles ray eames gifta charles ray eames gifta

Ett förbättrat samhälle

Även Charlotte Perriand trodde på designens inverkan på välbefinnande, läs mer här!

Med dess säte separerat från rygg är Lounge Chair Wood eller LCW en av dess mest kända modeller. Det blev en designsuccé som nådde enorm kommersiell framgång med många variationer och kopior som resultat. Designad år 1956 såldes LCW i över sex miljoner exemplar över hela världen och fler fick tillgång till denna bekväma typ av stol. Som paret Ray och Charles såg det var det ultimata målet med formgivning ett förbättrat samhälle och en större förståelse för världen, så som den var.

chair wood eames chair wood eames

Ett monteringsbart hus

ray charles eames hus ray charles eames hus

Huset designat av Charles och Ray Eames, nr 8, i bostadsområdet Pacific Palisades i Los Angeles presenterades år 1949. Det enkla och nätta huset skapades med inspiration från traditionell japansk arkitektur och hade en stålstomme som installerats på mindre än 90 timmar. Det är således ingen överraskning att huset förblir en ständig inspiration i utvecklingen av monteringsfärdig huskonstruktion.

Med många strängar på sina lyror

ray och charles eames ray och charles eames

Charles Eames gick bort i sviterna av en hjärtattack i augusti år 1978. Ray lämnade jordelivet 10 år senare men deras mångfacetterade och populära livsverk samt deras öppna approach till storskalig tillverkning lever vidare.

En stor del av deras samling är konserverad på Vitra Design Museum i Weil am Rhein på gränsen mellan Schweiz och Tyskland och Vitra, en möbeltillverkare nära Basel, fortsätter att producera paret Eames tidlösa möbler än idag.

Är du helt såld? Hitta vad som inte är det här!