En minst sagt futuristisk bit av historien kan vi kalla Georges Candilis semesterboenden i plast från 1971.

vaumm arquitectos arkitekturak viviendas donostia gipuzkoa san sebastian 05 vaumm arquitectos arkitekturak viviendas donostia gipuzkoa san sebastian 05

Det var i Port-Leucate i Languedoc-Roussillon som 20 små hus i plast ställdes ut sommaren 1971. Tillsammans med den finska formgivaren Anja Blomstedt hade Candilis skapat kuber i laminerad polyester förstärkt med fiberglas som skulle fungera som semesterboenden för den moderna generationen. Hexacuben var född.

27 27

I ett reportage från franska Elle samma år berättar man att husen ska testas under sommaren innan man producerar ett större antal. Priset på en kub var då 8000 franc eller 100 franc om man endast önskade hyra månadsvis.

I magasinet skriver man "Om projektet lyckas är det här en ny generation semesterboenden som föds i Frankrike." Kanske blev det inte rikigt så, men kanske har den futuristiska sommarstugan hittat rätt i tiden 2018 när den auktioneras ut hos auktionshuset Leclere.

tumblr_p06i9iFqlL1twhq1io3_1280 tumblr_p06i9iFqlL1twhq1io3_1280

Delar av interiören, däribland sängar, skåp och gardiner designades av Anja Blomstedt - som inte alltid omnämns som upphovskvinna till modulhemmen.

Plastens fördelar var flera, speciellt när det kom till den ursprungliga idéen om boende för semeterfirande fransmän. Plasten asågs vara ett utmärkt val av material då förstärkningarna, som ofta var gjorda av fiberglas, inte leder värme och således är isolerande. Underhållet är en av de andra fördelarna som listas i Elles reportage från 1971 - husen går enkelt att göra rent endast med en tvättsvamp och lite såpvatten!

Hexacuben var tänkt som ett nermonterbart hus (även om bygglov krävdes för att uppföra byggnaden) som i olika kombinationer kunde skapa olika former och storlekar på semesterboendet.

tumblr_p06i9iFqlL1twhq1io8_1280 tumblr_p06i9iFqlL1twhq1io8_1280

De vita husens färgpartier, ofta i oganget och rött kan härledas till Candilis tid som arkitekt under Le Corbusier som inte sällan använde sig av starka färgfält på vit bakgrund.

Sugen på ny sommarstuga? Hexacuberna är till salu hos det franska auktionshuset Leclere med ett beräknat pris på 200 000 - 250 000 euro.

Det finns ytterligare en representation av plastig futuristisk modularkitektur på auktionen. I ett foto av Jean Ribière syns Fututo House, ritat av Matti Suuronen under det sena 1960-talet. Den UFO-liknande bygnaden gjordes i 60 upplagor under 1960- och 1970-talen med stora förhoppningar om en massproduktion som dock aldrig skedde.

Fotografiet har ett utropspris på 300 - 500 eruro.

Förutom rymdskeppsliknande sommarstugor erbjuder Leclere ett stort utbud av mid-century design från både frankrikes, italiens men även nordens stora formgivare.

Här kan du se hela Lecleres utbud hos Barnebys!