När den 21-årige Stig Lindberg klev in på Gustavsbergs Porslinsfabrik en junidag 1937 för att söka sommarjobb möttes han av en fabrik som var nära konkurs. Med ett kaxigt "om ni anställer mig så ska jag se till att det blir jobb på fabriken" lyckades han övertala den dåvarande chefen Axel Odelberg att ge honom en sommarpraktikanställning. Och herr Odelberg behövde inte ångra sig. De två månaderna som följde lyckades Stig Lindberg imponera på Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge, och fick efter sommarens en plats som Kåges elev.

Idag är vi glada över att Stig Lindberg var så självsäker den där sommardagen. När Wilhelm Kåge slutade som konstnärlig ledare 1948 på Gustavsberg tog Stig Lindberg över rodret, och under sina år på porslinsfabriken formgav han många av våra mest älskade serviser. Däribland "Berså", "Spisa Ribb" och "Adam", som på senare tid åter kommit i produktion hos Gustavsberg. Med sin särpräglade och fantasifulla design gav han färg och och en ny lekfullhet åt det annars ganska grådaskiga svenska folkhemmet, och lyckades samtidigt att skapa en tidlös design som är lika modern nu som då.

1960 designade Stig Lindberg "Berså", den välkända och folkkära servisdekoren med de gröna bladen. Det blev också en av Gustavsbergs mest kända mönster, såldes i enorma mängder under 1960-talet och är idag nästintill synonym med Stig Lindberg. Som servis tillverkades serien mellan 1961 och 1974, men finns sedan 2005 åter i produktion hos Gustavsbergs Porslinsfabrik. Berså pryder idag inte bara porslin, utan också bland annat textilier och tapeter.

Kaffeservis, 12 delar, Stig Lindberg, "Spisa Ribb", Gustavsberg. Bukowskis Market. Utropspris: 1500 kronor.

Konstgodsserien "Domino" lanserades också på den stora internationella utställningen H55 och tillverkades fram till 1969. Serien bestod bland annat av askfat, vaser och skålar. Oftast var de i ett svartvitt mönster, men kom också i gulbrunt och i gult och blått.

Klotvas, Domino. Tradera. Utropspris: 100 kronor.

Askfat, Domino. Tradera. Utropspris: 699 kronor.

Vas, Domino. Bukowskis Market. Utropspris: 1500 kronor.

Servisdekoren "Adam" var i produktion första gången mellan 1959 och 1947, men är en av de dekorer som Gustavsberg återupptagit i produktion och har tillverkats sedan 2005. Stig Lindberg gjorde en liknande kollektion som döptes till "Eva", men som till skillnad från Adam har en röd bakgrund och vita prickar.

Ytterligare en dekor som åter är i produktion är "Salix", som såg dagens ljus för första gången 1954 och tillverkades fram till 1970. Mönstret föreställer pilblad som dekoren också fått sitt namn ifrån - "Salix" betyder nämligen pilträd på latin. I den stilrena dekoren Salix finner du blad från pilträdet, då Salix betyder just detta på latin.

Den lekfulla och något surrealistiska konstgodsserien "Karneval" presenterades 1957 och började tillverkas året därpå. Totalt består den av 32 olika delar, bland annat fat, vaser och askfat.

Fat, Karneval. 15,5 x 8 cm. Säljs tillsammans med diverse delar. Växjö Auktionskammare. Utropspris: 500 kronor.

Fat, Karneval. 15.5x15.5 cm. Formstad Auktioner. Utropspris: 500 kronor.

Fat, Karneval. Tradera, Utropspris: 500 kronor.

Det är inte för inte som han kallas för "tusenkonstnär" - Stig Lindberg formgav inte bara serviser och konstgods, utan också skulpturer, glas, hushållskärl i plast, grafik och textilier. Illustrationerna i författaren Lennart Hellsings barnböcker om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin från 1940-talet är av hans hand. Han ägnade sig också åt industridesign, och designade exempelvis en TV med vridbar skärm 1959 för Luma, som han också gjorde en transistorradio för.

Kort sagt var han en mycket produktiv och fantasifull formgivare vars design lever vidare långt efter hans död och inspirerar konstnärer än idag.

 

Sugen på mer av Stig Lindberg? Hans 100-års jubileum firas med dubbla utställningar i Gustavsberg. På Gustavsbergs Porslinsmuseum visas stora delar av hans konstnärsskap, och på Gustavsbergs Konsthall hyllas han med utställningen "Karneval" (ja, med samma namn som hans populära dekor) där sju konstnärers fria tolkningar i Stig Lindbergs anda.

Här hittar du alla föremål av Stig Lindberg som finns på auktion hos Barnebys!