Ett av de vanligaste sätten att personifiera sina tillhörigheter har i århundaden varit genom monogrammet. Monogram är ofta utförda i en konstnärligt stiliserad form där speglingar av en bokstav är vanligt för att få symmetri i bilden.

Bild Bookbinders Design Bild Bookbinders Design

Ett monogram i sin renaste ordform betyder att ett helt namn symboliseras av en bokstav, mono (ensam) och gram (skriven figur eller symbol). Ett monogram är ett namnchiffer med en persons, släkts eller företags initialer uppbyggda av en till fyra bokstäver. Kort och gott en symbol för en person eller ett företag.

Kända monogram

De kanske mest kända monogrammen idag är de som blivit symboler för företag och varumärken. Den listan toppas självklart av Louis Vuittons LV-monogram. I Sverige är det istället varuhuset Nordiska Kompaniet, vars NK-logga prytt förpackningar, kompaniets egna möbler och som snurrande lyser över Stockholm som är den mest familjära.

En av de kanske mest kända monogrammen idag, Louis Vuitton. En av de kanske mest kända monogrammen idag, Louis Vuitton.

NK:s logotyp registrerades 1902 och har sedan dess sett ut ungefär som den gör idag med begynnelsebokstäverna i bolagets namn inramade i en cirkel, formgiven av arkitekten David Blomberg.

NK-klockan. Bild Nordiska Museet / digitaltmuseum NK-klockan. Bild Nordiska Museet / digitaltmuseum

Från koja till slott

Monogram har ofta blivit synonyma med statussymboler i och med kungahus och adelns användande av dessa. I kungliga sammanhang har monogrammet haft varierande funktioner, som i form av ägarbeteckning på egendom eller för att ge en officiell karaktär på ett program. Men det har även använts som tjänstetecken där hovet burit kungligheternas monogram i offentliga sammanhang.

Kronprinsessparets monogram med Victorias V i mitten flankerat av Daniels D. Kronprinsessparets monogram med Victorias V i mitten flankerat av Daniels D.

Men det är inte bara bland överklassen som monogrammet har en lång historia. Det var länge en tradition för kvinnor att brodera sin initialer på linne som lakan och handdukar, oavsett samhällsstatus. Även i dessa sammanhang skulle monogrammet vara välgjort och estetiskt vackert samt synligt placerat på överlakan eller örngott.

Handdukar med monogram Handdukar med monogram

Traditionen bjöd att kvinnan som ogift broderade sina initialer på linne som lades i brudkistan varefter den första bokstaven på hennes mans efternamn lades till efter giftermål.

Symboler av alla dess slag har använts för att skapa samhörighet och igenkänning. Oavsett sammanhang har monogrammet blivit den ultimata identitetsymbolen, lite som ett personligt varumärke - ingen kan ta ditt namn ifrån dig.

Prägla din klapp

Att sätta prägel (i dubbel bemärkelse) på sina saker har blivit allt mer populärt de senaste åren. Förutom lyxvarumärken som erbjuder specialbeställda föremål med initialer på till exempel läderprodukter har präglandet upplevt en renässans bland hemmets prylar och på trycksaker.

Bild Bookbinders Design Bild Bookbinders Design

Om du inte är en hejare på att brodera själv har du chansen att få en bok eller pärm präglad med en textrad, dina, eller varför inte någon annans initialer

den 27-28 november när du besöker NK och Ljusgården. Under två dagar kommer Bookbinders Design att befinna sig på plats med en präglingsmaskin (!) där du kan personifiera skrivböcker och på så sätt knyta an till en tusenårig hantverkstradition. En perfekt julklapp till en familjemedlem eller kärleksgåva skulle vi säga!

Bookbinders Design hittar du på NK, Hamngatan 18-20 (nedre planet) eller besök systerbutiken på Drottninggatan 82 i Stockholm.

Läs mer om Bookbinders präglingstjänst här

Taggar