För den intresserade av svenskt samtidsfoto behöver Denise Grünstein definitvt ingen närmare presentation och jag passar inledningsvis på att understryka att jag själv är en beundrare (fan kanske det heter i folkmun?) av hennes konst. Denise deltog förra året i Artipelags stora grupputställning Det synliga och visade senast med en separatutställning på Galleri Charlote Lund 2013 vilken var lite av en double bill med två visuellt sett förhållandevis olika bildserier; Wunder där hon arbetar med kropp, form och deformation i ett samarbete med designern Emelie Janrell och Winter i vilken serie hon iscensätter skildringar med tennsoldater i vinterlandskap.

Det är glädjande att Nationalmuseet nu sätter Denise Grünsteins konstnärskap i fokus i en stor utställning, Denise Grünstein - En Face, som öppnar på torsdag (pågår sedan till 3 maj) i disponerade lokaler på Konstakademin på Fredsgatan 12. Hurra för det. Totalt kommer hela 55 verk visas vilka omfattar även videoverk och sträcker sig mellan 2001 och 2014. Det stora dragplåstret blir en alldeles ny bildsvit som är döpt efter Nationalmuseets invigningsår, 1866, och som iscenattes och utfördes på museet då Nationalmuseet nyligen stängdes för renovering.

En titt på pressbilderna ger genast för handen att det rör sig om något alldeles utsökt. Can't wait. Särskilt kul i sammanhanget är att det särskilt för utställningen har framtagits en app tillgänglig för iPhone och Android som kommer tjäna som audioguide och innehålla bland annat ett ljudspår som Denise Grünstein spelat in där hon delar med sig av tankar rörande det egna konstnärskapet.

Denise Grünstein, bildserie 1866 (2014)