Från gammalt till nytt

Från att TEFAF i Maastricht mest förknippats med antikviteter och äldre måleri, gjorde det moderna och samtida måleriet sitt intåg på mässan för några år sedan. Sedan dess har det varit ett högst naturligt och väldigt inspirerande inslag.

Småningom flyttade även design in, och förra året gjorde de både svenska handlarna Jacksons och Modernity entré. Tillsammans med dem kom än mer svenska och skandinaviska möbler och konsthantverk att visas på den prestigefulla mässan.

PH lampan "House of the Future" av danske formgivaren Poul Henningsen säljs hos Jacksons. Taklampan illverkades för Louis Poulsen 1959 PH lampan "House of the Future" av danske formgivaren Poul Henningsen säljs hos Jacksons. Taklampan illverkades för Louis Poulsen 1959

I år har designavdelningen utökats ytterligare, och möbler och konsthantverk från 1900-talet är ett lika givet inslag som äldre måleri och klassiska 1700-tals möbler.

Design från världens alla hörn

Men det är inte bara de svenska utställarna som visar design på mässan. Även om de svenska föremålen blir allt fler och röner allt större uppmärksamhet både bland besökarna och de internationella journalister som bevakar TEFAF så finns det mängder av genialiska formgivare representerade från i stort sett hela världen, även om amerikansk och europeisk formgivning är överrepresenterad när det kommer till 1900-tals design.

Tidig med det svenska

En av de första design-handlarna som ställde ut på TEFAF Maastricht var den franske handlaren Eric Philippe.

Här kan du läsa en längre intervju med den franske designhandlaren som är en de som drivit upp det internationella intresset för svensk formgivning från 1900-talet.

Första året jag var på mässan spelade jag in ett TV-program som hette "Antikdeckarna" i TV4+ var visade han ett antal svenska föremål, bland annat Axel Einar Hjorths numera berömda "sportugemöbler", som tills dess var i stort sett bortglömda för oss svenskar, trots att de stod som dinousarier över en svunnen tid i mängder av svenska lantställen.

Här kan du se Uno Åhréns sensationella skåp hos Eric Philippe! 

Här hittar ni alla utställare som ställer ut på TEFAF Maastricht!