Emma Olbers i studion vid skrivbordet. Foto: Alexander Lagergren.

Emma Olbers driver sin egen designstudio på Söder i Stockholm och arbetar bland annat som kreativ rådgivare för Tre Sekel samt för Ire Möbel, båda med produktion i Tibro. Emma strävar efter att hitta en miljömedveten och hållbar produktion för sin design och blev nyligen utsedd till Årets Stjärnskott på Elle Decorations design awards 2014.

Varför ska jag köpa den här soffan som är svindyr?

Det finns ju mycket billigare soffor som också ser fina ut i butiken bredvid.  Ja, man får ju göra som man vill och jag kan inte heller påstå att jag själv alltid gör ett medvetet val när något ska inhandlas. Jag försöker och jag tror helt och fullt på att vi kan göra skillnad med valen vi gör som konsumenter. En del uttryck som hållbarhet och miljövänlighet kan vid det här laget ibland kännas något uttjatade. Det gör dem ju för sakens skull inte mindre sanna eller viktiga.

Hanna - Allt du ser är det du får. FSC-märkt ek, linne, mässing och det quiltade tyget. Tillverkad för Ire Möbel av Emma Olbers. Foto:Örjan Henriksson.

Jag tycker tankar kring det här ämnet ofta landar i den s.k. hållbarhetstanken. I slutändan handlar det om att även våra barnbarn ska ha en schysst värld att leva sina liv i. Jag erkänner att jag själv är part i målet. Jag arbetar för närvarande som designer för några svenska möbelproducenter som i första hand har sin produktion i Sverige. Jag är dessutom uppvuxen på jordbruk där jag tror att en del av de här tankarna fanns ganska naturligt under min uppväxt.

Hanna för Ire Möbel, ritad av Emma Olbers.

När det gäller möbler så är själva produktionen den del av kedjan, eller den del av produktens livscykel, som kostar mest energi. Detta till skillnad från t.ex. bilar som gör av med en massa energi under hela sin livscykel, eller som vissa kläder som behöver tvättas emellanåt. Möbler ”används” i princip bara efter det att de har producerats. Det här innebär, som jag ser det, för det första att det blir viktigt att själva produktionen av möbler är hållbar. Kedjan från ax till limpa bör vara så transparent som möjligt och det finns då en hel del uppsidor med produktion i Sverige. Lagar när det gäller både arbetskraft och avlopp som faktiskt följs. Vi har tillgång till de huvudsakliga råvaror som behövs som trä och metall. Vi har bra reningsverk och en viss koll på vad som släpps ut. Vi har en fungerande arbetsmarknad med regler som gör att det råder schyssta arbetsförhållanden där möblerna producerats. Transporterna blir kortare när något produceras och säljs mer lokalt och vi har ett fungerande system för återvinning.

Greta tillverkad av björk som har vuxit i Västergötlad, sågats i Alingsås och sedan tillverkats i Tibro. En helt svensk produkt från ax till limpa och ytbehandlingen är äggoljetempra (ägg, inolja, vatten, pigment och 0,01% konserveringsmedel). Tillverkad för Tre Sekel av Emma Olbers. Foto: Ulf Fabiansson.

Nedsidan är såklart att möbeln ofta kan bli lite dyr i slutändan… Och för det andra, apropå återvinning. En möbel som är riktigt hållbar både vad gäller kvalité och utseende och som inte behöver återvinnas på lång, lång tid blir ju med andra ord väldigt hållbar även ur ett miljöperspektiv. Så att handla second hand är ju faktiskt ingen dum idé alls. Men köp lite nytt ibland också. Så att vi har några möbelproducenter kvar i det här landet även i framtiden.

Rejoin Combo - Är en svanen-märkt soffa som fick Elle Interiörs pris Årets Möbel förra året. Tillverkad för Ire Möbel av Emma Olbers. Foto: Örjan Henriksson.

Emma Olbers

Här hittar ni fler texter på Gästbloggen.

Kommentarer