I november i år är det 100 år sedan tecknaren, målaren, skulptören, inredaren och grafikern Piero Fornasetti föddes (1913-1988). Fornasetti har designat mer än 11 000 föremål. För de flesta är han mest känd för sina svart/vita kvinnoansikten med olika mystiska och lekfulla uttryck. Vem hon var förblev länge en hemlighet men en dag lät Fornasetti oss veta att hon hette Lina Cavalieri och att hon levde omkring sekelskiftet. En modern Mona Lisa.
Vi ser just denna design på bl a tapeter, textilier, tallrikar och olika accessoarer.

Piero Fornasetti

Tallrikar med den mysitiska Lina Cavalieri

Doftljus

Den berömda studion i Milano

Piero Fornasetti slog igenom i Milano på 1930-talet för att sedan hamna i en svacka på 60/70-talet. Sonen Barnaba Fornasetti anställdes för att rädda  företaget på 80-talet och han fick företaget på fötter igen. Idag är Fornasettis mönster och produkter populärare än någonsin och fina vintage exemplar går att finna på auktion. Har man tur kan man även hitta unika exemplar på loppisar. Just nu finns det endast 1 föremål när du söker på Fornasetti hos Barnebys.

Paraplyställ med ett av de vanliga "palazzo" motiven

Papperskorg

Bricka

Byrå

Fornasetti producerar idag en exklusivare kollektion/atelier products (bl a möbler, papperskorgar, paraplyställ, brickor) som tillverkas i samma atelje och med samma teknik som när företaget grundades. För att överleva samarbetar Fornasetti även med andra företag. Ett av dessa företag är tapet- och textiltillverkaren Cole & Son, som i år lanserar sin andra Fornasettikollektion.
Den exklusivare kollektionen kan man i Sverige bara köpa på Svenskt Tenn och de har även ensamrätt på de svart/vita tallrikarna med Lina Cavalieris ansikte. Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsson älskade att resa för att hitta nya spännade föremål som hon sedan kunde sälja i sin butik i Stockholm. Hon fick snabbt upp ögonen för Piero Fornasettis underbara mönstervärld och ett samarbete påbörjades. På 50-talet lät Estrid Ericsson Fornasetti tillverka en tallrik med Josef Franks kartmönster över Stockholm. Än idag producerar Fornasetti denna tallrik för Svenskt Tenn.

Bland atelier products målas och lackas allt för hand enligt gamla tekniker

Tapet "Chiavi segrete"

Tapet "Nicchie"

Tapet "Riflesso". En av mina favoriter

Piero Fornasettis atelje och hem i Milano är öppet för allmänheten. Jag har ännu inte haft möjligheten att besöka dessa men jag ska absolut planera in ett besök nästa gång jag kommer till Milano.

 

/Hedvig

Kommentera