ikea1

Traditionellt förknippar vi IKEA med slit och släng, lättillgängligt, billigt och platta paket med en manual för hur du själv ska sätta ihop möbeln. Men flera av föremålen som producerats sen IKEA slog upp dörrarna i Älmhult 1958 har idag blivit eftersökta samlarobjekt. Det är framför allt med samarbeten med kända formgivare som IKEA skapat historia när de tagit fram designmöbler som gjorts tillgängliga för vem som helst. Designmöbler som idag blivit klassiker. Hos flera auktionshus säljs idag IKEA-möbler för tiotusentals kronor. Här listar vi Barnebys användares favoriter.

1700-talserie från 1990-talet

Mest eftersökt på auktion är 1700-talsserien från 1990-talet. Lars Sjöberg som vid tiden var förste intendent vid Nationalmuseum övertalade IKEA om att nytillverka 1700-talsmöbler. Efter att serien inte ansågs vara lönsam slutade man producera 1999 men idag är möbler och porslin ur serier de mest eftersökta IKEA-föremålen på auktion.

Utöver 1700-tals serien så är det utan tvekan möbler från IKEAs sortiment från1950-70-talet som säljer bäst.

Karin Mobrings "Amiral" 

Karin Mobring ligger bakom ligger bakom flera av IKEAs mest eftertraktade möbler på auktion. Karmstolen Amiral i kromad stomme och rygg med sits och armländ av läder från 1970-talet är hennes mest populära modell.

Gillis Lundgrens "Impala" 

"Impala" formgavs av Gillis Lundgren och är en av de trendigaste IKEA-klassikerna just nu.

Lars Norrman, litografier

Men även konstverk av några av Sveriges främsta samtida konstnärer som IKEA sålt i begränsad upplaga är hårdvaluta.

Lars Norrman född 1915 i Helsingborg och gjorde samarbeten med IKEA på 1960- och 70-talen. Konstnärens litografi "Flickorna går i ringen" klubbades för 750 kronor 2015. Se alla slutpriser för Lars Norrmans IKEA-samarbete här.

Monaco

Matsalsmöbel i teak från 1900-talets senare hälft har bara blivit populärare och populärare med åren - inte så konstigt med tanke på teak-trenden vi sett de senaste åren. Ett från början mycket prisvärt möblemang som idag går att hitta i olika prisklasser beroende på skick.

Tord Björklund "Skye"

År 2016 klubbades två vilfåtöljer ”Skye” från 1900-talets senare hälft för 5000 kronor hos auktionshuset Bukowskis.

Nils Gammelgrad "Oti" 

Fåtöljen i lackerad metall har gått för höga priser de senaste åren. Två exemplar såldes 2016 för 10 800 kronor hos Lauritz.

”Åke”

Fåtöljen och och såldes soffan formgavs under 1950-talet och det har hänt att stolen misstagits för Muslingestolen, Clam Chair, som formgavs av den danska arkitekten och formgivaren Philip Arctander. Stolen "Åke" kostade år 1956 198 kronor men 2016 landade prislappen på hela 10 500 kronor när den auktionerades ut hos Bukowskis.

”Tellus”

De perfekta köksstolarna från 1900-talets senare hälft. Fyra av stolarna såldes på auktion 2016 och klubbades för 1800 kronor.

"Skopan" Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind

Förra året klubbades fyra exemplar av "Skopan" för drygt 2000 kronor. Fåtöljen designades 1974 av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind för IKEA.

"Ingvar Kamprad har varit vår största förebild för svenskt entreprenörsskap sedan decennier. På samma sätt som han demokratiserade en hel bransch i sin strävan att möblera det svenska folkhemmet, är Barnebys ambition att göra detsamma, men genom att istället demokratisera auktionsbranschen och få hela världen att köpa hållbara, kvalitativa möbler från andrahandsmarknaden i en tid då slit och släng och överdriven konsumtion ifrågasätts." Säger Pontus Silfverstolpe, antikexpert och grundare av Barnebys, världens största söksajt för konst, design, antikviteter och samlarföremål.

Här kan du se alla IKEA-föremål som finns på auktion just nu.

Kommentera