Första gången jag såg Poul Kjaerholms dagbädd PK80 klädd i brunt skinn med perfekt patina drabbades jag av kärlek vid första ögonkastet. Allt sedan dess har jag velat ha en. Och allt sedan dess har jag ångrat att jag inte köpte den. För billigare än då har det aldrig varit...

PK80_Poul-Kjaerholm_Barnebys_auktion Från Japan via Europa till USA ner till Barsilien - alla vill ha en PK80!

Poul Kjaerholms dagbädd PK80 från 1957 är idag är världskänd designikon. I sin strävan att förena det sublima med det absolut nödvändiga designade Poul Kjærholm den sofistikerade dagbädden. När jag härom veckan läste för min dotter i en illustrerad barnbok om Pompeiji, den förhistoriska staden som begravdes under vulkanaska stod dagbäddarna på rad i de vackert smyckade hemmen med avancerade väggmålningar och rinnande vatten. Poul Kjaerholm fann dock sin inspirationen till dagbädden från den starka Bauhausrörelsens möbler, som i och för sig i sin tur var inspirerade av de gamla romerska divanerna. PK80 står idag på Museum of Modern Art i New York som en representant över mästerlig skandinavisk design. Dagbädden förekommer med jämna mellanrum på Barnebys. Men nu får du välja mellan fem andra dagbäddar alternativt 21 daybed och 9 träffar på day bed på Barnebys.

Dagbädd_Erik-Chambert_1930-tal_Bukowskis-Market_nätauktion En dagbädd av Erik Chambert tillverkad vid Chamberts Möbelfabrik Norrköping på 1930-talet ropas ut på Bukowskis Market i Göteborg. Just nu är budet uppe i 5 000 kronor

En annan epok med fantastiska ligg och sittmöbler är 1920-30-talet. Just nu på finns denna dagbädd på Barnebys. Det är Bukowskis Market som auktionerar ut den med slutdatum den 19 januari.
Antik-dagbädd_auktion_Barnebys_

Även denna franska dagbädd av valnöt i Louis XV-stil från 1800-talet som ropas ut på Bonhams den 29 januari utlovar komfort. Utropet är 16-21 000 kronor.
Börge-Mogenssen_dagbädd_auktion_BarnebysBörge Mogensens dagbädd av ekträ formgiven 1958 håller fortfarande. Utropet är närmare 3 000 svenska kronor hos Lauritz.com.
dagbädd_barnebys_auktion_Scandinavian-designDagbädd eller soffa? Det är inte så noga. Huvudsaken är att den är snygg och funktionell.
Auktionshuset-i-Solna_dagbädd_Barnebys
Auktionshuset i Solna denna inbjudande dagbädd som ser ut att utgå från pinnstolens konstruktion och formgivning. Utropet är 3 000 kronor och auktionen äger rum på söndag den 19 januari.
dagbädd_daybed_Sworders_auction_barnebysEtt engelskt auktionshus som satsar allt mer på Scandinavian Design är Sworders som ropar ut denna dagbädd av Hans Wegner för 1 200-1 500 pund bland flera ytterligare danska dagbäddar.

Stadsauktion_Stockholms-Auktionsverk_barnebys_dagbädd_gustaviansk-stilStadsauktion ropar ut en dagbädd i gustaviansk stil tillverkad under 1900-talet och såld av NK. Utropet är även här 3 000 kronor.
Dagbädd_säng_fransk_auktion_barnebys

Kommentera