Vi började vårt samarbete med Malin Appelgren Paulsson när vi drev inredningsbutiken Gertrude på Karlavägen i Stockholm. Dessa fina lampetter  tillverkas för hand av Malin i tenn eller mässing. Tillverkningen sker i hennes ateljé i Skåne. Vi är verkligen förtjusta i lampetterna och har dem båda privat och vi använder dem i Duetts inredning och styling uppdrag. Designen är tidlös och passar i både klassiska och moderna miljöer.

Bild från MAP´s hemsida

Malin Appelgren Paulsson lärde sig hantverket av sin morfar Karl-Erik Torssell. Han lärde henne allt han kunde, bland annat Kungalampetten. Kung Gustaf V köpte de två första lampetterna av hennes morfar, de var en lysningspresent till prins Gustaf Adolf och Sibylla, i början av 1930-talet.

Vägglampetterna tillverkas i både tenn och mässing. Oavsett valet av metall ger de lika varmt och milt ljus när de är tända. När de är släckta är det stor skillnad. Eftersom lampetterna är hamrade för hand är de inte exakt lika djupa.

Besök gärna Malins hemsida, hon tillverkar även andra fina produkter.

Här kommer en beskrivning av ordet Lampett som är en diminutivform av lampa och betyder en lamp- eller ljushållare för en eller flera ljuskällor, avsedd att fästas på väggen.
En enklare lampett för ljus kallas applick. Under 1500-talet blev spegellampetter populära i Frankrike och under 1600-talet börjar de dyka upp i Sverige.
En lampett i mässing med reflektor av en polerad mässingsyta kallas väggplåt.

Lampetter från olika tidsepoker kan man lätt hitta på auktion och hos antikhandlare.

Bukowskis Market, Kolonn, Stadsauktion och Metropol.

 

 

Kommentera