Poul Henningsen (1894-1967) var en pionjär inom dansk design. Poul Henningsen revolutionerade designvärlden när han på 1920-talet vill skapa en lampa som inte bländar. I en tid då elektrifieringen av Köpenhamn var i full gång, och staden bländades av nakna glödlampor i klarglas, både i det offentliga rummet såväl som i hemmen. Poul Henningsen fick sitt genombrott på Världsutställningen i Paris i 1925, där han rönte stor uppmärksamhet för en flerskärmslampa, som var utformad för att dölja ljuskällan. Det var startskottet på en långa karriär som belysningsdesigner.
PH-lampan_Poul-Henningssen_Falkenbergs-Museum_Barnebys_kotten Under den tyska ockupationen av Danmark tvingades Poul Henningsen till exil i Sverige i några år. Alvar Aalto hjälpte både Poul Henningsen och Arne Jacobsen att hitta bostäder i Stockholm. Här fick han uppdrag för NK och KF.

Nu visas en samling på Falkenbergs Museum som ägs av det danska företaget Louis Poulsen Lighting A/S.

Poul-Henningsen_Lauritz_Barnebys En blå PH-5 ropas ut på Lauritz för 1 150 kronor

-Jag fick höra att en utställning av PH- lampor visades på Koldinghus och när jag såg dess fantastiska mångfald, tänkte jag att vi borde försöka få den till Falkenberg och visa den även för den svenska publiken", säger museiutvecklare Debbie Thompson.

Få designföremål har uppnått en sådan ikonstatus som danske Poul Henningsens lampor. Hans nytänkande design är känd över hela världen. Museet utlovar några verkliga rariteter men även den lampan som blev omåttligt populär när den kom 1958 - PH 5 såväl som PH 3/2 från 1925, Septima 1927-31, Kaskad 1933, Kotten 1958.

PH_Kotten_Helsingborgs-Auktionsverk_Barnebys Poul Henningsens "Kotten" ropas ut på Helsingborgs Auktionsverk för 30 000 kronor

Poul Henningsen var en ovanligt mångsidig och produktiv person. I Danmark är Poul Henningsen inte bara mannen bakom de kända lamporna men även känd krönikör, debattör, revyförfattare, teaterkritiker, mm.

Just nu finns det 113 PH-lampor på Barnebys!

Kommentera