För en tid sedan gick en av antikbranschens mest välkända profiler, Esbjörn Kronberg, ur tiden. Esbjörn var en man fylld av värme och humor, alltid med ett leende på läpparna. Under alla hans år i branschen var det ett område som låg honom särskilt varmt om hjärtat. Det var den svenska porfyren.

Porfyr_urnor-med-lock_Bukowskis_Esbjörn-Kronbergs-samling Paret urnor med lock i Blybergsporfyr ropas ut för 100-110 000 kronor

I hans vackra kontorslokaler på Karlavägen i Stockholm fanns hans imponerande samling av porfyrföremål utplacerade. Inte bara de mest exklusiva urnorna med tunga bronser som dekoration, utan även de mer vardagliga föremålen såsom saltkar och brevpressar fick sin givna plats i samlingen.

Porfyr_saltkar_Bukowskis_Esbjörn-Kronbergs-samling Ett par saltkar från 1800-talets början ropas ut för 6-8 000 kronor

Vad är då denna vackra men hårda sten som förtrollat kungar världen över?

Porfyr är en eruptiv, mycket hård bergart som varierar i utseende och färg beroende på inslaget av mineralkorn i grundmassan. Stenen har sedan antiken, då man bröt röd porfyr i Egypten, använts till prydnads- och bruksföremål. Att bryta och bearbeta porfyr är ett mödosamt och tidskrävande arbete. Bakom den vackert blanka ytan på det färdiga föremålet ligger många timmars polering av den hårda stenen. Namnet, som syftar på en av alla de färger som porfyren finns i, kommer från grekiskans porphyri´tes som betyder purpurfärgad.

smörask-med-lock_porfyr_bukowskis_auktion_Esbjörn-Kronbergs-samling Smörask med lock i Blybergsporfyr ropas ut för 15-18 000 kronor

Bara i Sverige har man hittat över hundra olika färgnyanser och strukturer, många har fått namn efter fyndorten såsom Rännåsporfyr och Orrlocksporfyr. Till de mest exklusiva föremålen har man ofta använt Blybergsporfyren, som vanligtvis är brunsvart med vackra inslag av kristalliska strökorn.

Bestick_Porfyr_Bukowskis_Esbjön-Kronbergs-samling Tre knivar i Blybergsporfyr ropas ut för 1 500-2 000 kronor på Bukowskis Klassiska auktion

Porfyren finns omnämnd i Sverige redan i slutet av 1600-talet, men det dröjde ända fram till 1780-talet innan man började bryta porfyr vid Elfdals Porphyrverk i Dalarna. Under Gustav III:s tid, när intresset för antiken blommade, var porfyren högsta mode och beställningarna strömmade in från kungahuset. Så småningom dalade dock intresset och när tillverkningen inte längre var lönsam köpte Karl XIV Johan porfyrverket.

Bordsur_Porfyr_Bukowskis_Esbjörn-Kronbergs-samling Porspendylen i porfyr har ett urverk av Johan Fredrik Cedegren, som var verksam i Stockholm. Uret ropas ut för 50-60 000 kronor på Bukowskis

Produktionen tog åter fart och mängder av porfyrföremål producerades. Dessa var uppskattade gåvor från kungahuset vid besök i utlandet, varför det idag finns en hel del svensk porfyr utomlands. Med tiden blev det ekonomiskt ohållbart att driva verket och efter att stora sliphuset brann 1867 skedde ett antal ägarbyten. Porfyrverket stängdes på 1880-talet.

 

Kommentera