Efter mer än ett decennium av inredningsreportage med skandinavisk design och försäljningsframgångar världen över är efterfrågan fortfarande stark. Barnebys fylls varje vecka av nya föremål inom Scnadinavian Design som det kallas internationellt. På ett sätt kan det tyckas märkligt att marknaden inte tröttnat med den enorma exponering som varit, men å andra sidan är det väl den enda sanning vi kan vara överens om - bra design står sig över tid!

Vad räknas egentligen till Scandinavian Design? Ursprungligen användes uttrycket för de tidstypiskt formgivna möblerna och föremålen som i första hand kom från Danmark, men även Sverige och Norge, efter andra världskriget. I Skandinavien ville man fortsätta där man slutade före kriget. Nämligen på Världsutställningen i New York 1939. Det var dags att erövra världen med den nyskapande formgivningen i delvis helt nya material som naturligt trängde skulle komma att tränga in i vår vardag.

Finn-Juhl_fåtölj_Bruun-Rasmussen Bruun Rasmussen ropar ut Finn Juhls fåtölj imorgon för 170-230 000 svenska kronor

Efter kriget fanns en stark ekonomisk tillväxt, en tydlig optimism och en starkövertygelse på en bättre värld där design skulle vara en självklar ingrediens för ett bättre leverne, vilket självklart satte formgivning och kvalitet i nytt fokus.

En av de mest åtrådda formgivarna från 1940-60-talet är Finn Juhl som uppmärksammats världen över för hans skulpturala möbler 45-chair eller Chieftain Chair från 1949. Finn Juhl tillverkade egna möbler redan under slutet av 1930-talet men det var först efter 1945, och i synnerhet när han inleder ett samarbete med snickarmästare Niels Vodder som hans möbler får en helt egen karaktär av oslagbar kvalitet. Just nu finns 26 sökträffar på Finn Juhl på Barnebys!

Finn-Juhl_Skrivbord_teak_Bruun-Rasmussen Finn Juhls skrivbord i teak med klaff och lådor ropas ut på Bruun Rasmussen designauktion den 13 juni. Utropet är 91 500-140 000 svenska kronor

Även om varje land hade sin tydliga prägel, så fanns klara beröringspunkter mellan Sverige, Danmark och Norge, varför de designade möblerna och konsthantverket spreds under samlingsnamnet Scandinavian Design när det såldes över Atlanten till USA och västra Europa. Inte sällan via postorder.

Exporten av de skandinaviska designmöblerna är även en av orsakerna till varför utländska auktionshus såsom Philips, Artcurial eller Criterion Auctions tillägnar särskilda auktioner den skandinaviska designen.

Finn-Juhl_matbord med stolar_Criterion-Auctions Matbord med fyra stolar av Finn Juhl säljs på Criterion Auctions auktion 11 juni. Utropet är resonabla 11 500 kronor

Ju större intresset blivit för de ikoniska möblerna, såsom Ägget eller Myran-stolen av Arne Jacobsen(just nu finns det 155 föremål tillskrivna Arne Jacobsen på Barnebys) och Folding Chair av Hans J Wegner med flera, desto större har intresset blivit att upptäcka nya namn och marknadsföra nya möbelmodeller för både auktionshus och handlare och idag ser vi mindre kända namn som till exempel Pierre Forsells ljusstakar dyka upp på de ledande internationella mässorna.

Pierre-Forsell_Ljusstakar_Skultuna_Lauritz.com Pierre Forsells ljusstakar säljs på Lauritz.com. Utrop 800 kronor

Även om samlarna och handlarna sneglar mot 1920-30-talet och 1970-80-talet för att hitta nya trender inom designvärlden så har definitivt de skandinaviska designklassikerna låtit etablera sig på auktionsmarknaden.

 

Kommentarer