Mitt under jullovet, när vissa av oss satt och knäckte nötter, åt julgodis och funderade över nyårslöftena, var det andra som var betydligt mer aktiva. Till exempel de budgivare som var involverade i den spännande budgivningen av två soffor på Lauritz.com som ledde till de två högsta klubbslag för moderna möbler i auktionshusets historia.
Den ena klubbades för 383 000 kronor(svenska) och den andra för hela 463 000 kronor.
Det var den 27 december som sofforna klubbades för sammanlagt 846 000 kronor efter en rafflande budgivning med intressenter från världens alla hörn.

Lauritz.com_nätauktion_Barnebys_soffa_1930-tal_Scandinavian-design Sofforna är avbildade och beskrivna i Lisbeth Balslev Jørgensens bok ’Vilhelm Lauritzen – En moderne arkitekt’ från 1994.

Intresset stärker bara trenden. Skandinavisk design är glödhett utomlands, och särskilt möbler som är unika eller i smala serier. Men även massproducerade möbelmodeller som är tillverkade så nära formgivningsåret som möjligt. Medan fokus tidigare låg på möbler formgivna på 1950-60-talet så efterfrågas möbler från 1920-30-40-talet allt mer.
De två sofforna formgavs för att stå i Kongerummet i Radiohuset i Köpenhamn. Det vackra Radiohuset ritades och uppfördes av Vilhelm Lauritzen i slutet av 1930-talet. Lauritzens ritateljé fick även uppdraget att rita inredningen till byggnaden. Den så kallade "Radiohussofaen" är tillverkad i palisander och har kvar sin originalklädsel av tätt rött satinvävt tyg i kammat ullgarn.

Soffor_Vilhelm-Lauritzen_Lauritz.com_Nätauktion_auktionsrekord Sällsynt formgivning som kommer att kosta mer...

Med största sannolikhet är möblerna tillverkade av Rud. Rasmussen Snedkerier i Köpenhamn som tillhörde en av de absolut främsta verkstäderna vid tiden.
Möjligen tillhör sofforna ett par av Finn Juhls tidiga möbler, även om man har svårt att med säkerhet tillskriva den världsberömda möbelformgivaren sofforna.

Soffor_Lauritz.com_nätauktion_Finn-Juhl_Vilhelm-Lauritzen Föregångare till 1950-talets stormvåg av Scandinavian Design

Eftersom Finn Juhl kom att arbeta för Vilhelm Lauritzen från 1934 så är det inte omöjligt med tanke på att de organiska formerna och de svängda linjerna är någonting som kom att bli signifikativt för Finn Juhls underbara och vida efterfrågade möbler. Vi väntar med spänning på att se var sofforna dyker upp härnäst...

Kommentera