Eftersom Aftonbladet tyckte att världsvält och Zlatan fick stå åt sidan för mig och stolen Åke härom dagen vill jag bara förtydliga mitt tidigare blogginlägg. Det vill jag göra genom en bild som visar några av de olika modeller av den så kallade Muslingestolen som figurerat på auktion den senaste tiden.
muslingestolar_auktion_nätauktionPå bilden syns de två stolar som med bestämdhet kan tillskrivas två olika producenter; den röda längst till höger som är märkt Sune Johansson och den vita längst upp till vänster som är IKEA(jämför katalogbild längre ner i blogginlägget).
En av de personer som aktivt har försökt hitta fler ledtrådar för att hitta ursprunget till dessa olika stolar och som jag har haft en dialog med de senaste dagarna är Andreas Zetterqvist på Lauritz.com i Stockholm. Det visade sig att den svenska tillverkaren Sune Johansson råkade vara en halvavlägsen släkting till Andreas. När han frågade släktingar visade det sig att han hade en liten lokal verkstad där han snickrade möbler i Nässjö på 50-talet, varför han trodde att Sune Johanson mer troligt fått inspiration från IKEA eller annan lokal möbeltillverkare än från Danmark. Vidare har det även kommit fram uppgifter från IKEA Museum under dagen som berättar att möbeln Åke första gången syntes i deras kataloger mellan 1952-55, det vill säga under fyra år. Katalogen publicerades första gången hösten 1951.
IKEA_Katalog-1952.-ÅKE-fåtölj_auktionMuseet har hittat en handskriven notering om att möbeln tillverkades i Älmhults kommun av en av Ingvar Kamprads första möbelleverantörer. Något namn på leverantören finns tyvärr inte att tillgå. På 1950-talet hade IKEA inga egna formgivare till sina produkter varför man kallar modellen för en leverantörsmodell, men man har inga namn på den eventuella möbelarkitekten bakom stolen.
Detta kanske var en liten uppdatering, men jag skriver väl som häromdagen. Fortsättning följer...

Kommentarer