Jag måste nog krypa till korset. Jag har ju en tendens att slå IKEA på fingrarna för att ha utraderat svenskens syn på kvalitet (något jag förvisso delvis fortfarande står för). Men, lite med svansen mellan benen kan Barnebys avslöja att det faktiskt delvis är IKEA som ligger bakom årets auktionsraket. Som jag tidigare skrivit om Muslingestolen, eller Clam Chair som den döpts till på de internationella auktionerna, har den blivit ett av världens hetaste inredningsföremål. Läs tidigare inlägg.

Stolen som gäckat marknaden och klubbats för hundratusentals kronor på auktioner världen över de senaste åren har varit lite av ett mysterium. Formgivaren har gått från att ha varit norsk till dansk, men nu även svensk!
Helt klart står idag att stolen är en av 1950-talets bästsäljare i Skandinavien och att man kan jämföra den med någon av möbelhistoriens populära modeller som exempelvis 1700-talets populära "baljfåtölj" eller 1800-talets populära "Emmafåtölj". Den så kallade Muslingen är en relativt anonym stol som tycks sakna verifierad upphovsman, men som varit mycket populär under 1950-talet. Vilket i sin tur gjort att flera olika möbelproducenter tillverkat stolsmodellen (som även har ett syskon i en soffa), varav IKEA är en av tillverkarna. Tills vidare kvarstår dock Philip Arctander som eventuell upphovsman till de dyrbara armlänstolarna.

Ikea_Muslingen_karmstol_Philip-Arctander_Auktion_Nätauktion Möbelmodellen Åke med "mjölkpallsben" är en av årets auktionraketer! Priset då var 118 kronor inklusive tyg.

Ju fler stolar som nått auktionsmarknaden gör det än mer uppenbart att de skiljer sig från varandra, och även att de är tillverkade av olika möbelproducenter runt om i Skandinavien. Stämplar visar bland annat på svensk produktion, närmare bestämt i Småland, inte särskilt långt från IKEA:s "födelsestad". En av dem är, som omnämnts i tidigare blogginlägg på Barnebys är Sune Johanssons Möbelfabrik i Nässjö. Det tycks vara den ende producenten, som man hittills hittat, har märkt de stolar som fabriken tillverkat. Det i sig är inte särskilt märkligt, eftersom mycket av landets möbeltillverkning samlades i regionen under 1900-talet.

IKEA_Möbelgruppen-ÅKE_dyr-stol_Muslingen_Philip-Arctander_nätauktion_auktion_Barnebys Det är inte bara "Åke" som figurerar flitigt på nätauktionerna runt om i Sverige. När man väl öppnar de gamla IKEA-katalogerna döljer sig många auktionsklassiker!

I och med att mer eller mindre, alla de svenska auktionshusen plötsligt får in möblerna till auktion, visar på att det finns en hel del, vilket fått flera av oss som håller på med auktioner på ett eller annat sätt att börja fundera kring ursprunget. Eftersom stolarna är förhållandevis enkla i sin karaktär men även tillverkning och material, så tycks ingen av de mest framstående möbelformgivarna eller möbelproducenterna ligga bakom stolen. Jag började själv att gå igenom gamla mönsterblad och produktkataloger jag har hemma i bokhyllan, men det var först efter ett tips om att det dykt upp en stol i ett reklamblad för IKEA på 1950-talet, som jag började undersöka saken närmare. I ett par av, de då betydligt tunnare, IKEA-katalogerna från 1950-talet dök en av modellerna upp på bild som Modell Åke - Önskegruppen i varje modern inredning. En slogan som tycks stå sig än idag.

Ja, historien om de efterfrågade men relativt vanliga stolarna tar inte slut här, men klart är i alla falla att världens dyraste IKEA-möbel är korad för en lång tid framöver.

Fortsättning följer...

Kommentarer