Vi säger bara fy vad tråkigt!
Josef Franks kända och älskade textilmönster kopieras nu av ett brittiskt företag och säljs för en tredjedel av priset. Nu undersöker Svenskt Tenn om de kan vidta rättsliga åtgärder, skriver Dagens Industri.

Det är det brittiska företaget Textilis som kopierat ett tiotal av Josef Frank och Estrid Ericsons textilmönster. Svenskt Tenns vd Maria Veerasamy säger till Dagens Industri att det är det första rättighetsintrånget som Svenskt Tenn har råkat ut för.
Kopiornas kvalitet påstås vara densamma. Svenskt Tenns tyger trycks hantverksmässigt i Sverige och kopiorna, som enligt Textilis tillverkas i Europa, trycks utan tillgång till Josef Franks mönsteroriginal eller anteckningar.
Det brittiska upphovsrättsskyddet är bara på 25 år i Storbritannien, jämfört med 70 år i övriga Europa. Den fria rörligheten för varor inom EU gör det möjligt för alla att handla från Storbritannien, och därför är det möjligt att Textilis kan fortsätta med kopieringen.

Som gamla "Svenskt Tennare" vi är tycker vi det är synd då kopior i längden alltid urlakar ett varumärke och resulterar i att autenciteten försvinner.

Åter igen, fy vad tråkigt!

Kommentarer