Georges Jouve (1910-1964) är en av 1900-talets mest betydande keramiker. Han upptäckte sin passion för att arbeta med lera av en slump, då han efter andra världskrigets utbrott flydde till Drôme i Frankrike. När kriget var över var Georges Jouve en nyckelperson i keramikens efterkrigsrörelse, då han lekte med färgernas frihet och uttrycksfullhet. Han experimenterade med olika stilar och kulturer, däribland abstrakt- och japansk konst.

För första gången kommer nu 40 föremål av Georges Jouve från olika privata samlingar att säljas på auktion hos Sotheby's den 24 maj.

Alberto och Diego Giacometti

Tillsammans med sin bror Diego Giacometti sökte Alberto Giacometti outtröttligt efter den sanna bilden av människans figur. Idag anses Alberto Giacometti vara en av de viktigaste aktörerna inom efterkrigstidens konst.

Den här vita gipsskålen, tilltalande enkel i sin utformning, är ett gott exempel på hur bröderna Giacomettis konst var före sin tid. Skålen var en gåva till konstnären Roberto Matta och hans fru på deras bröllopsdag 1954 och har funnits i Mattas samling sedan dess.

Diego Giacomettis okynniga kattbutler i brons och åtskilliga bordsmodeller från 1960- och 1980-talet kommer att visas på auktionen.

Chareau - Prouvé - Parent

Eleganta skrivbord skapade av de tre designkungarna Pierre Chareau, Jean Prouvé och Claude Parent kommer också att gå under klubban.

[youtube id="i0b0DWHriy8"]

Detta ikoniska skrivbord av formgivaren Jean Prouvé, gjort i ek och målat stål, är både modernt och funktionellt och ett konstnärligt mästerverk. Skrivbordet har kommit till Sotheby's från en privat samling och kommer med största sannolikhet att locka designentusiaster från hela världen.

Eftertraktad design

Auktionen innehåller också en stor grupp bronsfigurer, ett sällsynt damovaleskrivbord av Emile-Jacques Ruhlmann och föremål av Jean-Michel Frank, Line Vautrin och Jean Royere.

Försäljningen avslutas med ett urval av mer samtida konst av franska och europeiska formgivare, bland annat Ettore Sottsass, Martin Székély och Franz West, samt en imponerande samling av italienska, skandinaviska och amerikanska designföremål.

Se alla objekt i auktionen hos Sotheby's.