Det är en klassisk månadsauktion hos Uppsala Auktionskammare, som rymmer något för alla.
Här bjuder jag på några av mina personliga favoriter!

En av mina favoritperioder när det kommer till svensk möbeltillverkning är senbarocken. Den återhållsamma stilen med den vackra alroten från Mälaren är för mig väldigt svensk och tidlös. Byrån är en perfekt förvaringsmöbel för den som vill spara barnens teckningar, samlingen med oramad fotografi, de grafiska bladen, eller de mindre roliga räkningarna på ett och samma ställe. Vacker och funktionell om än lite väl hårt renoverad. Utropet är blygsamma 6-8 000 kronor

Förutom kärleken till gamla skeppsporträtt har det här en ytterligare dimension. I bakgrunden av det svenska fartyget "Robert" syns den italienska hamnstaden Livorno med tinnar och torn. Före EU, men redan då ett Europa med, mer eller mindre, fungerande handelsförbindelser. Konstnären Luigi Renault var en av dåtidens mest berömda fartygsporträttörer. Utropet är 6-8 000 kronor.

Den otroligt charmiga bordsljusstaken tillverkad i brännförgylld brons och pärlemor från tidigt 1800-tal kommer troligen från Wien i Österrike. Proveniensen är Rauno Uutelas samling och utrop är 4-5 000 kronor.

Som en provinsiell Piero Fornasetti. Man kan inte annat än älska Stig Lindbergs lekfullhet och grafiska språk. Hos Uppsala Auktionskammare ropas det ut 36 delar av servisen "Pynta" från 1962-65. Servisen tillverkades för Gustavsberg. Utropet är 8-10 000 kronor.

När det är dags för den här vasen att ropas ut, kan det nog smälla till lite. Vasen i Art Nouveau är signerad Vallerysthal för Vallerysthal & Portieux som bland annat låg bakom mycket av storsäljande opalinglaset. Just den här vasen tillverkades mellan 1895-1900, och är nästan en halv meter hög. Utropet är 8-10 000 kronor, men är i skrivande stund redan överskridet sedan länge.

Säg den som inte behöver en skedvärmare?
Skedvärmaren i pläter är, förstås, tillverkad i England under Viktoriansk tid. En tid då kök och matsal fylldes med en enorm mängd föremål för att avancera och komplicera måltidsritualerna och matlagningsprocesserna. Men när den nu finns så måste man ju ha en! Dessutom den perfekta gåvan till någon som tror att den har allt. Utrop: 3-4 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare.

En ytterligare svensk antikvitet som får de flesta av landets antiknördar att bli skakiga i benen är svenska 1700-tals fajanser. De små gallerskålarna är från Rörstrand och är ännu charmigare i verkligheten än på bild. Utrop 6-8 000 kronor.