Det är två märkbart nöjda herrar bakom den numera allt mer ödmjuka fasaden som visar upp några av alla godbitar ur en av Sveriges främsta samlingar av konst och antikviteter i privat ägo.

- Det är klart att det är ett fantastiskt uppdrag att få förmedla, säger Magnus Bexhed, VD för Uppsala Auktionskammare.

Samlingen rymmer en ekonomiskt framgångsrik privatpersons dryga tjugo års samlande av såväl högklassig konst som antika möbler och silver.

Bland de mer prestigefulla föremålen som borde locka de tunga köparna hör inte mindre än tre möbler av kungliga hovsnickaren och mästaren Georg Haupt.

- Det är en byrå (Utrop 2-2,5 miljoner), ett skrivbord (1,5-2 miljoner) samt en sekretär med skiva av Carraramarmor (utrop 600-800 000 kronor), men även andra föremål såsom fyra fantastiska kolonnljusstakar från 1788 av Stockholmssmeden Johan Abraham Hallard.

Störst värde och mest prestigefull är ändock konstsamlingen som rymmer flera av sekelskiftets allra största svenska konstnärer.

Carl Fredrik Hills "Från höjderna vid Chartrettes" målade 1877 i Frankrike. Utropspris hos Uppsala Auktionskammare är  3-4 miljoner kronor. Foto: Uppsala Auktionskammare Carl Fredrik Hills "Från höjderna vid Chartrettes" målade 1877 i Frankrike. Utropspris hos Uppsala Auktionskammare är 3-4 miljoner kronor. Foto: Uppsala Auktionskammare

- Samlingen består av ett 20-tal målningar av bland andra Bruno Liljefors, Carl Larsson, Ernst Josephson, Carl Fredrik Hill och August Strindberg. Samlingens röda tråd är dock inte de höga priserna utan kvaliteten på verken oavsett om de är de allra mest namnkunniga mästarna eller namn som Anna Palm eller Anshelm Schultzberg som målat verken, fortsätter Magnus Bexhed.

August Strindbergs "Blommande mur" utgör kronjuvelen i samlingen. Oljemålningen tros vara utförd 1903 och är utställd på såväl Tate Moderns uppmärksammade utställning som den på Göteborgs Konstmuseum för några år sedan. Utropspris 
är 4-6 miljoner kronor. August Strindbergs "Blommande mur" utgör kronjuvelen i samlingen. Oljemålningen tros vara utförd 1903 och är utställd på såväl Tate Moderns uppmärksammade utställning som den på Göteborgs Konstmuseum för några år sedan. Utropspris är 4-6 miljoner kronor.

Den kanske största rariteten är den stående målningen av August Strindberg, "Blommande mur" som enligt uppgift är utförd 1903. Samlingens före detta ägare ropade in den "nyupptäckte" målningen på en av Nordéns auktioner 1999 för 3,2 miljoner kronor. På Uppsala Auktionskammares kvalitetsauktion i början av juni ropas den ut för 4-6 miljoner kronor.

Största delen av den omfattande samlingen är inköpt under åren 1993-99, åren efter kraschen som satte punkt för "det glada 80-talets" konstyra med en snudd på ohämmad spekulationsvåg. När den många gånger lånebaserade och spekulativa fastighetsmarknaden brakade så rasade priserna på konst och antikviteter, som inte sällan varit smörjmedel i affärerna, från skyn rakt ner i backen.

Bruno Liljefors älskade katt Jeppe fick vara modell för målningen "Katt i vårsol", signerad och daterad Bruno Liljefors -86. Det som räknas som ett av djurmålarens absolut främsta år som konstnär. Utropspris är 2,5-3 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare i vår. 
 Bruno Liljefors älskade katt Jeppe fick vara modell för målningen "Katt i vårsol", signerad och daterad Bruno Liljefors -86. Det som räknas som ett av djurmålarens absolut främsta år som konstnär. Utropspris är 2,5-3 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare i vår.

De som hade muskler och modet att plocka upp vrakdelarna från backen hade möjligheten att köpa makalöst bra konst till relativt låga priser.

- Personen som byggt upp den här samlingen har primärt gjort det för att skapa ett vackert och trivsamt hem. Samlaren har köpt med hjärtat och sedan levt med dessa fantastiska konstverk och möbler i sin vardag, berättar Magnus Bexhed.

Uppsala Auktionskammare har precis avslutat aprils månadskvalitetsauktion med bravur. En auktionsform med en perfekt mix av det så kallade mellansegmentet som Bukowskis och Stockholms Auktionsverk tidigare delade på när man prioriterade slagauktioner.

Ett av de föremål som klubbades långt över utrop hos Uppsala Auktionskammare härom dagen var Helmer Osslund vas, modell 830, för Höganäsbolagets kärlfabrik från cirka 1897. Utförd av drejare Gustaf Ahlberg. Klubban slog i bordet först vid 24 000 kronor. Ett av de föremål som klubbades långt över utrop hos Uppsala Auktionskammare härom dagen var Helmer Osslund vas, modell 830, för Höganäsbolagets kärlfabrik från cirka 1897. Utförd av drejare Gustaf Ahlberg. Klubban slog i bordet först vid 24 000 kronor.

- Ja, de här auktionerna går bara bättre och bättre. Vi tror på kombinationen av kvalitet och kundupplevelse, avslutar Magnus Bexhed.