Rolex Submariner är en klocka som konstruerades för att kunna motstå de tuffaste förhåhallandena, vilket också är anledningen till varför man inte producerade klockan i guld förrän på 1960-talet. Då kom alltså den första upplagan, delvis i guld, men det skulle dröja ända till 1983 innan nästa uppdatering gjordes. Klockan hade innan 1983 bara varit tillgänglig i en version med stål och guld, men nu, tillslut, släppte man klockan helt i guld.

Släppt endast i ett fåtal exemplar, med några olika modifikationer är Submarinern här ovan den ovanligaste och mest värdefulla av alla. Det är en Rolex Submariner Oyster Perpetual i 18k guld med en urtavla i lapis lazuli. Rolex gjorde endast ett fåtal av den här modellen och anvädne aldrig materialet för urtavlor på någon annan Submariner.

Däremot har Rolex använt materialet för urtavlor på flera av deras andra modeller så som Datejust, Day-Date och Cellini. Men det här är både den första och den sista Submarinern som fick prydas med den djupblå urtavlan.

Den blå urtavlan är gjord av lapis lazuli, en mineral i en djup blå ton som genom historien blivit prisad för sin intensiva färg. Då framställningen av en urtavla i materialet är en mycket svår process på grund av stenens ötålighet, är klockor prydda med lapis lazuli-urtavlor väldigt ovanliga och extremt eftertraktade bland samlare.

Uret som visas ovan, en mycket ovanlig Rolex Oyster Perpetual Submariner ref. 16618 med en urtavla i lapis lazuli kommer auktioneras ut den 29 maj hos auktionshuset Fellows. Det exklusiva uret, som är i nästan perfekt skick, har ett beräknat pris på 30 000 till 50 000 pund.

I vanlig ordning kommer det finnas en hel del andra klockor och ur att buda på - här hittar du alla!