I oktober förra året strimlade den mytomspunne konstnären Banksy allmänhetens givna värderingar och förutfattade meningar gällande vad som egentligen är konst. Under en pågående auktion på Sotheby’s i London strimlades verket Girl With Balloon, vilket just klubbats för ett mångmiljonbelopp med hjälp av en självutlöst dokumentförstörare som Banksy monterat i verkets ram. Den budgivare som just blivit verkets nya ägare hade dock gjort en strålande affär, eftersom det uppskattades ha dubblats i värde i sin nya form.

Banksyverket Love is in the bin. Foto: Thomas Kienzle/AFP. Banksyverket Love is in the bin. Foto: Thomas Kienzle/AFP.

Här kan du läsa om vad Barnebys Pontus Silfverstolpe hade att säga om konstkuppen. 

Nyheten slog ner som en bomb i konstvärlden och sen dess har tusentals artiklar om verket skrivits. Nu ska alltså verket, som efter strimlingen fick den nya titeln Love is in the bin ställas ut på Frieder Burda-museet i tyska Baden-Baden. Den anonyma köparen som blev verkets nya ägare i oktober har lånat ut tavlan till museet för en utställningsperiod på en månad.

Men museet i fråga tar inga risker inför utställningsperioden - bara ungefär hälften av duken strimlades under den pågående auktionen och för att undvika att mer av verket strimlas har museiledningen öppnat ramen och plockat bort dokumentförstörarens batterier.

Enligt Reuters ska museichefen Henning Schaper ha meddelat att:

Vi öppnade ramen och hittade dokumentförstöraren, batterihållarna, sladdarna och förvissade oss om att batterierna blivit urplockade och sladdarna avklippta.

Verket kan ses på det tyska museet fram till den 3 mars år 2019, och nyfikna besökare kommer in helt gratis eftersom museet anser att Banksy själv inte skulle uppskatta om det kostade pengar. Men den som inte hinner besöka museet den här månaden behöver inte oroa sig – efter att det visas i Baden-Baden kommer verket att flyttas till museet Staatsgalerie Stuttgart för en längre period.