Google Art Project

Uffizierna öppetider Uffizierna öppetider

Med Google Arts kan du få en virtuell rundtur på museer, gallerier och institutioner runt om i världen, en upplevelse som ligger relativt nära den faktiska verkligheten. Projektet gör det möjligt att besöka Uffizierna i Florens, Palais de Tokyo i Paris, MoMa i New York och Tate i London - allt under en eftermiddag. Men det slutar inte där. Tekniken är densamma som Googles StreetView och erbjuder dig även att besöka Empire State Building, pyramiderna i Giza, och International Space Station.

Läs mer om Google Art Project här!

Audi Museum

Audi berlin Audi berlin

Älskar du bilar men saknar tid eller ekonomi för en weekend i Berlin? Då kan du istället ta en virtuell rundtur på Berlins Audi-museum direkt från institutionens hemsida. Om du fortfarande inte fått nog kan du efter detta fortsätta besöket i museishopen.

Rijksmuseum i Amsterdam

Rijksmuseum amsterdam Rijksmuseum amsterdam

Varje dag läggs nya högupplösta verk, komplett med konstnärsbiografi och information kring verket, upp i deras online-katalog. Katalogen är välfylld, redan år 2016 fanns där cirka 200 000 verk, och indelad i tydliga kategorier. Detta arbete har gjort Rijksmuseum till en av pionjärerna inom digitalisering av kulturarvet. Sedan 2016 samarbetar institutionen med Google Arts.

La Scala

La Scala modernt La Scala modernt

I Sverige då?

På Moderna Museets hemsida kan du uppleva den permanenta utställningen rum för rum. Den digitala samlingen är tillgänglig utifrån olika kategorier såsom installation, skulptur, måleri och rörlig bild. Du kan lära dig mer om olika konstnärer, spana in samlingarnas guldkorn eller utforska konstverk från specifika länder. Dessutom använder sig Moderna, och andra museer, av QR-koder vid många av verken. På det sättet blir din smartphone även din guide.

Moderna konst Moderna konst

Andra museer som arbetar med digitalisering av samlingar och verksamhet är till exempel Världskulturmuseerna och Nordiska Museet. Även Nationalmuseum och Stockholms Stadsmuseum har en stor del av sina samlingar tillgängliga online. Trots renovering och stängda lokaler kan du ändå upptäcka stadsmuseets gamla stockholmsfotografier eller njuta av Carravaggios mästerliga chiaroscuro via Nationalmuseums digitala plattform.

Läs mer om Caravaggio här!

Det är inte bara museerna som hoppat på digitaliseringståget. Även auktionshusen har anpassat sig till den nya tekniken. Idag finns det möjlighet att följa och delta aktivt vid auktioner via livestreaming. Dessutom finns ofta föremålen till allmän beskådan både på plats i husens lokaler och på hemsidor. Dessutom finns många hus och handlare på sociala medier. Det verkar som att auktionsbranschen har insett vikten av dessa kanaler för att hålla sig aktuella och konkurrenskraftiga.

Nationalmuseum Caravaggio Nationalmuseum Caravaggio

Barnebys ligger i framkant vad gäller auktionsvärldens digitalisering. Som den främsta sökmotorn för konst och antikviteter har Barnebys sett till att all världens samlarföremål finns inom räckhåll även för den mest avlägsna köparen.