Djur i den kinesiska konsten kan delas in i tre huvudkategorier: husdjur, vilda djur och mytologiska djur. Den gigantiska vattenbuffeln, ormen, fåglarna, drakarna och den gåtfulla fågeln fenghuang - varje djur har sin egen symbolik och betydelse.

Både fantasidjur och existerande djur är återkommande dekorativa och symboliska element i den antika kinesiska konsten och är mer än en del av naturen. Exempelvis anses djur som förekommer i Zodiaken representera personlighet och öde. Både verkliga och mytologiska varelser kan stå för styrka, kärlek, visdom och godhet. Djur symboliserar också det abstrakta, såsom färger, årstider och riktningar.

Till skillnad från drakar i nordisk mytologi som nästan alltid är onda och eldsprutande bestar, är drakarna i Kina starkt förknippade med element som vatten och symboliserar makt, harmoni, fred och vishet.

Precis som draken är karpen en positiv symbol i den kinesiska mytologin. Karpen kan enligt en kinesisk myt vara en drake som förvandlats till fisk, och karpen kan också omvandlas till drake.

Den mytologiska fågeln fenghuang översätts på svenska ofta till Fenix, även om det två fåglarna troligen inte är närmare besläktade. Fenghuang är en ihopsättning av fågelns två kön: hanen kallas feng och honan huang, men idag ses fågeln vara hona och feminint pardjur till den maskulina draken. Fenghuang anses vara lyckosamma och används som lyckobringande symboler vid bröllop.

Konstnärernas tolkningar av djuren kan variera kraftigt. Vissa konsthantverk uppvisar en otrolig skicklighet och kreativitet hos konstnären, såsom björnen och vattenbuffeln från Handynastin här nedan.

Alla föremål i artikeln finns i John Nicholsons The Max Lowenson Collection of Chinese Art Sale som äger rum den 11 november. Max Lowenson var direktör för Produce Trading Company och blev under sina många arbetsresor i Asien en hängiven samlare av kinesiska konsthantverk, främst tidiga verk från Han- och Tangdynastin. Lowenson samlade föremål i terrakotta och brons från Handynastin, De stridande staterna, Ordos, Dian, Lorestan och Tangperioden, liksom jadeföremål från den yngre stenåldern fram till 1700-talet.

Du hittar katalogen för auktionen här.